Hlavní obsah

Znečišťovatelé ovzduší mohou vypustit 107 miliónů tun emisí

– PRAHA

Podniky, které v ČR vypouštějí do ovzduší škodlivé látky už mají své limity pro příští rok. Vláda schválila návrh, podle něhož mohou vypustit 107,6 miliónů tun emisí. Po měsících sporů mezi ministerstvem životního prostředí a ministerstvem průmyslu se přiklonila ke kompromisní variantě.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Resort průmyslu žádal po vládě až 117 miliónů tun povolenek, životní prostředí chtělo 100 miliónů tun. Limit si mezi sebou rozdělí 350 podniků. Nešlo o to, že by firmy produkovaly tolik emisí, ale o peníze. Firmy, které povolenky nevyčerpají, je totiž mohou výhodně prodat těm firmám, kterým se zase nedostávají. Bude možné obchodovat s firmami v celé EU.

Na konci roku musí každá firma odevzdat tolik povolenek, kolik emisí opravdu vypustila.

Ministerstvo životního prostředí ale varuje, že limit schválený vládou nemusí projít Evropskou komisí. "Klíčové bude prokázat, že podniky takové množství potřebují, že se proto nejedná o nedovolenou státní pomoc," řekl k rozhodnutí ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Cena za tunu emisí

Firmy ročně vypustí do ovzduší asi 89 miliónů tun škodlivin, což je mnohem méně, než dostaly "povoleno" na příští rok. Pokud tedy budou i příští rok produkovat stejné množství mohou slušně vydělat. Kolik se bude za prodané emise platit vyplyne až z poptávky, EU ale počítá s cenou od šesti do třinácti eur za tunu oxidu uhličitého.

S limitem, který zřejmě ČR před EU nakonec obhájí, nesouhlasí ekologické organizace. Vojtěch Kotecký ze sdružení Duha tvrdí, že firmy měly dostat povolenky na 85 miliónů tun, protože to jediné by je donutilo začít emise snižovat.

"Rozdíl mezi dosavadním a plánovaným znečištěním je větší než veškeré emise celého Slovinska či Estonska. Česká republika průmyslu umožní v přepočtu na obyvatele druhé největší exhalace ze všech států EU. Česko přitom už nyní patří mezi nejhorší znečišťovatele v Evropě," řekl Kotecký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám