Hlavní obsah

Zemědělci u Jesenice zapálili slámu, protestovali proti změnám dotací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci ve čtvrtek nedaleko Jesenice u Prahy zapálili kupu slámy na protest proti změnám v nastavení dotací. Kolem místa happeningu projelo 30 troubících traktorů. Akce se účastnilo zhruba 50 lidí. Zástupci zemědělských organizací na ní vyjádřili nesouhlas s připravovanými změnami a vyzvali vládu k jednání.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zemědělci ze Sedlece na Břeclavsku se zúčastnili protestu jihomoravských zemědělců sdružených v Agrární komoře ČR proti plánu vlády změnit systém dotací.

Článek

„Nechceme zemědělce rozdělovat na malé a velké,“ prohlásil prezident Agrární komory Jan Doležal.  Akce, která se konala mezi poli u silnice mezi Vestcem a Hodkovicemi, byla součástí protestů pořádaných i na dalších místech ČR. Traktory vyjely na silnice i na Vysočině, jihu Moravy či na Lounsku a Litoměřicku.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha uvedl, že po českých silnicích ve středu jezdí stovky, možná i více než tisíc traktorů a další zemědělské techniky. „Stále vyzýváme vládu, aby s námi jednala," dodal.

Účastníci chtěli dát happeningem symbolicky najevo, že je „nejvyšší čas zapojit do diskusí o změnách agrární politiky hlavně zástupce odborné zemědělské veřejnosti". Pálení slámy mělo symbolizovat rychlost, s níž vláda nyní může ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Akci účastníkům znepříjemnily vítr a zima. „Počasí nám nepřeje a dá se říct, že nám nepřeje ani současná vláda," řekl k tomu Doležal.

Platby zemědělcům budou bez omezení pro velké podniky

Ekonomika

Změny v dotační politice podle zemědělských organizací nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám