Hlavní obsah

Země skupiny G7 se dohodly na 15procentní dani ze zisku globálních firem

Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dohodli na zavedení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent, napsala agentura Reuters. Cílem dohody je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministr financí Rishi Sunak a německý ministr financí Olaf Scholz

Článek

Britský ministr financí Rishi Sunak a německý ministr financí Olaf Scholz uvedli, že se jedná o historický krok. „Je to dobrá zpráva pro daňovou spravedlnost a solidaritu a špatná zpráva pro daňové ráje po celém světě,” prohlásil Scholz. „Dalším krokem bude prodiskutovat dohodu skupiny G7 s větším množstvím partnerů v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a ve skupině největších světových ekonomik G20,” dodal.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Policie hlídá summit G7.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire daň ze zisku globálních firem ve výši nejméně 15 procent nazval „výchozím bodem” a slíbil, že bude bojovat za její další zvýšení. „Je to výchozí bod a v dalších měsících se budeme snažit zajistit, aby tato daň byla co nejvyšší,” napsal Le Maire na Twitteru.

Na tom, jak zlepšit výběr daní od nadnárodních korporací a velkých technologických firem typu Facebook či Google, se bohaté země snažily bez úspěchu dohodnout řadu let. Nynejší dohoda byla uzavřena v Londýně na setkání ministrů financí skupiny G7, která zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Británii, Německo, Itálii a Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám