Hlavní obsah

Země G7 chtějí nejchudším státům odpustit dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nejchudší země světa, ležící především v subsaharské Africe, budou mít o starost míň. Nejvyspělejší státy sdružené pod názvem G7 jim zřejmě odpustí všechny dluhy. Nejchudší státy dluží těm nejvyspělejším desítky miliard dolarů. Krok navrhla Velká Británie.

Foto: Miroslav Polanka

Poslední výstava skutečných nahých žen se uskuteční v Tančícím domě v Praze 17.-21.4.2018. Vstupenky v síti TicketPortal.cz

Článek

Africké státy navíc dostanou na boj s chudobou dalších asi 10 miliard dolarů. Vyspělé státy tak chtějí dostát slibu, že do roku 2015 zbaví některé státy té největší chudoby.

Britský ministr zahraničí Gordon Brown, který se smlouvou přišel, věří, že dohodu všechny státy podepíší a londýnské setkání ministrů financí G7 vstoupí do historie jako "summit, kde se odpustilo 100 procent dluhů". Konkrétní návrhy, jak země oddlužit, teď musejí předložit věřitelé, tedy Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB). Právě z rezerv MMF by se odpisy dluhů měly financovat.

Vědět, kam peníze jdou

Proti tomuto rozhodnutí protestovaly na setkání Spojené státy, umírněnější řešení navrhovalo například i Německo nebo Itálie. Náměstek amerického ministerstva financí John Taylor například argumentoval tím, že peníze do chudých zemí plynou bez jakékoliv větší kontroly a nikdo není schopen přesně říci, na co je země používají.

"Africe poskytujeme stále větší podporu. Poslední čtyři roky stoupla podpora čtyřikrát. Z 1,1 miliardy dolarů na 6,4 miliardy dolarů," řekl Brown. Věří, že státy se nakonec bez ohledu na postoj USA dohodnou.

Skupinu G7 tvoří Spojené státy, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Francie a Itálie. Londýnského setkání se ale zúčastnili i zástupci Ruska, Brazílie, Indie, Jihoafrické republiky a Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám