Hlavní obsah

Zeman je proti privatizaci Budvaru. Američanům říkal, že pijí špinavou hnědou vodu

Právo, ČTK, Pavel Orholz
České Budějovice

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě v Jihočeském kraji v rámci setkání se zastupiteli prohlásil, že je proti případné privatizaci národního podniku Budějovický Budvar. Prý by se obával, že pivovar zprivatizuje americký Anheuser Busch InBev a pivo by se tak vyrábělo z rýže.

Foto: David Veis, ČTK

Jihočeský hejtman Jiří Zimola s prezidentem Milošem Zemanem, který 17. února zahájil v Českých Budějovicích třídenní návštěvu Jihočeského kraje.

Článek

„Budvar je jediný národní podnik na území České republiky. Toto opatření bylo přijato, aby zabránilo privatizaci do rukou amerického koncernu Anheuser Busch. Na svých přednáškách v Americe jsem udiveným Američanům říkal: Vy nepijete pivo, i když se tak domníváte, vy pijete dirty brown water, tedy špinavou hnědou vodu,“ řekl zastupitelům Miloš Zeman. Dodal, že Američané vědí, co je vtip, a tak reagovali potleskem.

Podle prezidenta by po případné privatizaci Budvaru společností Aneuser Busch InBev hrozilo, že by se pivo vyrábělo z rýže.

„Mám silné obavy, že kdyby Anheuser Busch jako nejsilnější hráč na trhu privatizoval Budvar, tak tady budeme pít pivo z rýže. To se tak totiž v Americe dělá. Pivo z rýže je velice chutné, ale stačí ho ochutnat jednou a pak už nemusíte pokračovat. Takže bychom tady pili pivo z rýže a navíc by to oslabilo naše chmelařství,“ je přesvědčený Zeman.

Foto: Právo

Budějovický Budvar vyhrál 120 soudních sporů o značku Budweiser. Ilustrační snímek

Doplnil, že podle něj patří Budvar mezi absolutní špičky v pivovarské výrobě, který dodržuje klasickou technologii. Zeman v pondělí v Českých Budějovicích zahájil třídenní návštěvu Jihočeského kraje.

Budvar ve sporech zatím vítězí

Anheuser-Busch InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck’s nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

Soudní spory o značku Budweiser s Anheuser-Busch InBev trvají od roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar.

V letech 2000–2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek Budweiser a Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern Anheuser-Busch InBev svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám