Hlavní obsah

Zeman chce spravedlivější rozdělení zisků, pomoci má národní řetězec

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Radou pro podnikatele, aby se snažili vytvořit národní řetězec, který by konkuroval nadnárodním společnostem, odstartoval ve čtvrtek prezident Miloš Zeman 40. ročník výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Miloš Zeman procházel českobudějovickým výstavištěm necelé tři hodiny.

Článek

„Je dobré vědět, že velkou část zisku jak výrobců, tak potravinářů spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem šedesáti procent. Vy, kdo jste podnikatelé, si o této marži, můžete jenom snít. Například šedesát procent je to dnes u rohlíků, zatímco před deseti lety to bylo sedmnáct procent,” řekl návštěvníkům výstaviště v úvodním slově Zeman.

„Podle mého názoru, jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku, je vytvoření národního obchodního řetězce,“ dodal Zeman.

Dále poznamenal, že takový řetězec by mohl fungovat na podobné bázi jako třeba Coop, bývalá Jednota. „Ta má poměrně hustou síť prodejen,“ podotkl Zeman.

Prezident řekl, že místo obecných frází, že přeje zemědělcům vše nejlepší, jim dává návrh, který se zcela určitě nebude líbit nadnárodním řetězcům, ale bude se líbit jak občanům, tak spotřebitelům.

Absurdní dotace

Zeman se také vyjádřil k evropské politice. „Naprosto souhlasím s tím, co tady bylo řečeno o změně současné evropské zemědělské politiky, aby nedocházelo například k tomu, že se vyplácejí dotace za dvojí posečení louky v roce,“ podotkl prezident.

Na Země živitelce pobyl prezident tři hodiny a musel absolvovat i obávané prezidentské kolečko po českých výrobcích. Ochutnal tak potraviny od sýrů, přes preclíky až k různým uzeninám a také pivo, nebo víno. Panáky tvrdého alkoholu, které mu všude nabízeli, však většinou odmítal kvůli dietě, kterou mu naordinovali lékaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám