Hlavní obsah

Zdražování benzinu a nafty v Česku pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku i nadále zdražují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 18 haléřů, tuto středu se litr prodával v průměru za 32,35 koruny. Cena nafty ve stejném období vzrostla o 24 haléřů na 32,03 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Ceny pohonných hmot začaly růst ke konci loňského roku, předtím od listopadu klesaly, nyní jsou na úrovni cen z loňského října.

Před rokem stál litr naturalu 31,23 korun. Od té doby tedy zdražil téměř o 3,6 procenta. Litr nafty stál 31,66 koruny. Nyní je o 1,16 procenta dražší.

Nejdražší benzin tankují řidiči v Praze. Litr Naturalu 95 vyjde v hlavním městě v průměru na 32,90 koruny. Nejvyšší průměr u nafty vykazuje Vysočina s cenou 32,67 koruny za litr. Přes 32 korun platí za diesel ještě motoristé v Praze a v Plzeňském, Středočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou v Karlovarském a Jihočeském kraji. Litr benzinu vyjde v těchto regionech v průměru na 31,90 koruny a stejné množství nafty na 31,56, respektive 31,57 koruny.

Ropa kvůli vývoji na Blízkém východě dále zdražuje

Ekonomika

Ceny ropy po nárůstu v reakci na napětí kolem Íránu v posledních dnech oslabovaly. Severomořská ropa Brent ve čtvrtek kolem 16:50 SEČ ztrácela 1,18 procenta na 64,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,44 procenta na 58,75 dolaru za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 8. lednu

Ke snižování cen ropy pomohlo i zvýšení zásob. Podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) se zásoby ropy v týdnu do 3. ledna zvýšily o 1,2 milionu barelů. Analytici čekali, že zásoby naopak klesnou.

„Vzhledem k tomu, že geopolitické napětí dosáhlo podle všeho znovu rovnováhy, celkové podmínky na trhu nahrávají nižším cenám ropy,” řekl agentuře Reuters analytik Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám