Hlavní obsah

Zaměstnanci jsou na home office produktivnější než v kanceláři, ukázal výzkum

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina zaměstnanců je na home office produktivnější než v kanceláři. Více než třetina zaměstnanců pak z domova zastane stejné množství práce jako z kanceláře. Pouze 13 procent z nich je doma méně produktivní. Vyplývá to z výzkumu z Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Studie vzešlé z výzkumu publikovaly vědecké časopisy Frontiers a International Journal of Business and Applied Social Science (IJBASS).

Článek

Produktivnější je doma přes 51 procent zaměstnanců, 36 procent zvládne stejné množství práce a jen 13 procent za svým normálním výkonem při práci z domova zaostává.

„Pokud existuje pozitivní firemní kultura, tak i při absenci kancelářského prostředí mohou být zaměstnanci mnohem produktivnější,“ uvedl jeden ze tří autorů studie Michal Beňo.

Vyšší produktivitě napomáhá, že zaměstnanci nedojíždějí do zaměstnání, nejsou rozptylování svými kolegy a dokážou si práci lépe naplánovat.

„Celkově zaměstnanci potvrzovali rychlou adaptaci na situaci, a dokonce velká část potvrzovala zvýšenou produktivitu při práci z domova než v kanceláři,“ dodal Beňo.

Vláda home office nenařídí

Domácí

Tyto výsledky jsou důležité pro další rozvoj firem v budoucnosti. Přes 22 procent pracovníků chce pokračovat v práci z domova trvale. Přes 35 procent pak tuto možnost chce využívat více než před covidem.

„Můžeme tedy očekávat, že počet e-pracovníků, kteří budou pracovat z domova, se bude každým rokem zvyšovat i po skončení pandemie. Tito zaměstnanci si zvykli pracovat na dálku a očekává se vzestup takzvané hybridní práce, která kombinuje využití home office a práce v kanceláři,“ dodal Beňo.

Jak oddělit práci a soukromí

Problémem podle něj může být „tenká hranice mezi pracovním a soukromým životem, sociální distanc nebo nedůvěra ze strany mikromanažerů“.

Studie vzešlé z výzkumu publikovaly vědecké časopisy Frontiers a International Journal of Business and Applied Social Science (IJBASS).

Část mzdy lidí na home office by mohla jít potřebnějším, navrhl Vystrčil. Pak svá slova upřesňoval

Domácí

Praxi práce z domova nedávno kritizoval předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Je to placená dovolená. Co si budeme namlouvat,“ prohlásil v rozhovoru pro SeznamZprávy.cz.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zase řekl, že by zaměstnanci na home office měli posílat 30 procent lidem v zavřených provozech. Vystrčil se následně za své výroky omluvil.

Reklama

Související články

Jak sladit život a práci z domova

Práce, rodina, čas pro sebe. Tyto tři složky našeho života jsou pro každého extrémně důležité, ovšem harmonicky sladit jejich poměr tak, aby nás tento kolotoč...

Výběr článků

Načítám