Hlavní obsah

Zákaz nedělního prodeje nahnal v sobotu do obchodů davy lidí

Právo, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek, Denisa Doležalová
Aktualizováno

V sobotu došlo v supermarketech přesně k tomu, co odborníci očekávali. Zákaz nedělního prodeje vedl k tomu, že prodejny praskaly ve švech. Zvýšenou sobotní návštěvnost potvrdili zástupci obchodních řetězců. Cílem aktuálních vládních opatření by přitom mělo být koncentraci lidí na veřejnosti snížit, aby se zpomalilo šíření nákazy koronavirem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Kaufland

Článek

Již v předchozích dnech museli obchodníci zavírat nejpozději ve 20 hodin.

Do hypermarketů Globus mířilo více lidí již od čtvrtka. Návštěvnost vzrostla zhruba o 17 procent, uvedla mluvčí řetězce Lutfia Volfová.

Do Kauflandu v sobotu přišlo více lidí než v jiné soboty, bylo znát přesunutí nedělních nákupů, konstatovala mluvčí společnosti Renata Maierl.

Obchody v neděli poprvé neotevřou

Ekonomika

„Na tuto situaci jsme však byli ve všech ohledech připraveni – jak z pohledu zásobování a zajištění dostatku zboží, tak z pohledu zajištění bezpečí a ochrany zdraví zákazníků i zaměstnanců,” dodala.

Penny Market hlásí v posledních dnech vyšší návštěvnost o pět až deset procent. Zvýšené sobotní návštěvnosti prodejen si všimla také řada lidí na sociálních sítích.

U ostravských supermarketů byla v sobotu plná parkoviště. Podle zaměstnanců obchodů a zákazníků, které Právo oslovilo, byl ale větší nával ve čtvrtek po státním svátku.

„Když jsem šel tady do obchodu ve čtvrtek před polednem, tak jsem to otočil. To se nedalo, všude fronty a plno lidí. Dneska je tu sice taky plno, ale nejsou fronty na vozíky, a ještě se to dá,“ svěřil se například téměř padesátiletý Václav Zahradník z Ostravy, který v sobotu před polednem vyrazil na nákupy do Kauflandu v Zábřehu.

Hodně lidí se vydalo v sobotu dopoledne také do Globusu, či Lidlu v Zábřehu. Před tím, že tato opatření způsobí větší koncentraci lidí v prodejnách, již v týdnu varovali prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Zákaz nedělního prodeje? Větší koncentrace lidí v sobotu a v pondělí

Ekonomika

„Jde o zkušenosti ze zemí, kde toto opatření bylo v minulosti zavedeno, a na které opakovaně upozorňujeme,“ konstatoval Prouza.

„Kvůli rozřeďování lidí v prostoru během lockdownu například londýnské metro zvýšilo, nikoli snížilo frekvenci spojů, aby bylo v jednom vagonu co nejméně těch, co nutně dojížděli za prací,“ sdělil v týdnu Novinkám ekonom Bartoň.

„Neděle jsou v Česku v nákupních centrech poměrně živé, ale pokud se zakážou jen neděle, zdvojnásobí se tím koncentrace o sobotách,“ uzavřel.

Vyšší koncentraci lidí v obchodech lze očekávat také v pondělí. Situace může být o to horší, že v neděli jsou na rozdíl od některých státních svátků zavřené i večerky a obchody pod 200 metrů čtverečních, kam si lidé za normálních okolností mohou zajít na „nouzový” nákup, pokud si zapomněli koupit nějakou potravinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám