Hlavní obsah

Zahraničním solárníkům došla trpělivost, chystají žalobu na stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) podá arbitrážní žalobu na Českou republiku v prvním čtvrtletí příštího roku. Chce se soudit o náhradu finančních škod, které zahraniční investoři utrpěli kvůli nové legislativě, sdělil mediální zástupce IPVIC Michal Donath.

Článek

Stát totiž na řadu solárních zdrojů uvalil 26procentní daň, aby zabránil výraznému zdražení elektřiny.

„Ač jsme v druhé polovině roku 2012 již arbitrážní podání připravovali, snažili jsme se ještě stále o smírné řešení,“ řekl generální sekretář klubu IPVIC Frank Schulte. Česká vláda ale podle něj na jejich snahy nereagovala.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že případný soud by vyhrálo. „Věříme, že v případných soudních sporech obstojíme. Naše právní pozice je silná,“ informoval dříve mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Zavedení solární daně prosadila vláda kvůli tomu, že počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V současné podobě platí do konce roku 2013.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) ale počátkem prosince nevyloučil, že bude platnost daně ještě prodloužena. Jeho resort kvůli tomu chystá kontrolu jednotlivých fotovoltaických projektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám