Hlavní obsah

Zahraniční obchod v červenci s přebytkem 7,2 miliardy korun

– PRAHA

Zahraniční obchod skončil v červenci s přebytkem 7,2 miliardy korun, což je meziročně o 8,1 miliardy korun více. Předběžné údaje ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledku pomohl především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 7,2 miliardy korun. Negativně se naopak projevil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 2,8 miliardy Kč.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Export táhly tradičně stroje a dopravní prostředky. Ilustrační foto

Článek

V prvních sedmi měsících letošního roku přebytek obchodní bilance vzrostl meziročně o 16,3 miliardy korun na 72,8 miliardy Kč.

V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary. Zatímco v běžných cenách statistický úřad uvádí růst vývozu o 3,2 procenta a pokles dovozu o 0,9 procenta, v eurech se vývoz zvýšil o 24,2 procenta a dovoz o 19,3 procenta. V přepočtu na dolary vývoz vzrostl až o 42,7 procenta a dovoz o 37,1 procenta.

Rostl tradičně export strojů a aut

Kromě obchodu se stroji a dopravními prostředky na bilanci příznivě působil přechod ze schodku do přebytku v obchodu s polotovary a materiály a nepoživatelnými surovinami. Navíc došlo ke snížení deficitu u chemických výrobků. Negativně se naopak kromě schodku v obchodě s minerálními palivy projevil pokles přebytku v obchodu s průmyslovým zbožím. Bilance obchodu s potravinami a živými zvířaty a nápoji a tabákem zůstaly zhruba na stejné úrovni jako v červenci loňského roku.

Vývoz strojů a dopravních prostředků celkově vzrostl o 3,8 procenta, tedy o 3,9 miliardy Kč, z čehož se zvýšil nejvíce vývoz telekomunikačních zařízení, výpočetní techniky a elektrických zařízení přístrojů a spotřebičů. Vývoz silničních vozidel klesl o 2,4 miliardy korun. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků se snížil o 4,1 procenta, tedy o 3,3 miliardy Kč.

Na rostoucím dovozu minerálních paliv se podepsalo především zvýšení u zemního plynu, kterého hodnotově přibylo o 36,3 procenta a naturálně o 3,5 procenta. Vývoz minerálních paliv se zvýšil o 30,9 procenta, tedy o 1,8 miliardy korun.

Dováželo se víc asijského zboží

Se státy EU měla ČR přebytek 40,1 miliardy Kč, což bylo proti loňskému červenci o 11,2 miliardy korun více. Se zeměmi mimo unii Česko prohloubilo schodek o 3,1 miliardy Kč na 32,9 miliardy korun. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem, Polskem, Ukrajinou, Francií a Slovenskem. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Nizozemskem.

Prohloubil se schodek obchodu s Čínou, Japonskem, Ázerbájdžánem a Ruskem. Přebytek klesl v obchodě se Španělskem a přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s USA.

ČSÚ také zpřesnil čtvrtletní údaje. Podle definitivních výsledků skončila obchodní bilance za loňský rok přebytkem 87,9 miliardy Kč, což je proti předchozím číslům navýšení o 0,8 miliardy Kč. Podle zpřesněných údajů zůstal přebytek za letošní první čtvrtletí 33 miliard Kč a za druhé čtvrtletí stoupl o 1,2 miliardy Kč na 32,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám