Hlavní obsah

Zacyklené miliardy. Peníze nalité do Řecka se hned vrací do kapes věřitelské trojky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Do Řecka přitékají miliardy eur v souvislosti s mimořádnou pomocí od takzvané věřitelské trojky. Ale skoro žádné peníze nejdou řecké vládě na klíčové veřejné služby, nýbrž míří zpátky do kapes trojky, tedy Evropské centrální bance (ECB), Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a vládám EU. S tímto zjištěním přišel americký list International Herald Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Evropský záchranný balík 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu korun), který měl poskytnout Řecku čas, především splácí úroky z jeho dluhů, zatímco řecká ekonomika se nadále propadá. Peníze vydávané trojkou totiž pocházejí od evropských daňových poplatníků, kteří jsou stále více znepokojeni vyhlídkami na budoucnost eurozóny.

Zatímco platí sobě, trojka také zadržuje další fondy určené k tomu, aby udržely řeckou vládu v chodu. Minulý týden úřad v Aténách sledující státní příjmy uvedl, že by Řecku mohly do července dojít peníze. Pokud by tomu tak bylo, přestalo by splácet dluhy – kromě dluhu ECB, MMF a EU. „Řecko nepřestane platit trojce, protože trojka platí sama sebe,“ řekl vysoký poradce Deutsche Bank Thomas Mayer.

Peníze se vrací jako splátky úroků

V rámci složitého systému splátek, který byl spuštěn po volbách 6. května a který má zajistit, že Řekové nemají přístup k hotovosti, tři velcí věřitelé nyní posílají splátky ze záchranného balíku na účet třetí strany v Řecku. Tam peníze sedí dva tři dny, a pak se jich velká většina vrátí jako splátky úroků řeckých dluhopisů, které Evropa přijala v rámci únorové dohody o pomoci.

Asi tři čtvrtiny řeckého dluhu, tedy 182 miliard eur, nyní má některý z členů trojky, odhaduje investiční banka UBS. „Především ECB chce dostat zaplaceno zpět,“ řekl Mayer. Někteří lidé, kteří mají k celé věci blízko, tvrdí, že trojka se také snaží vyvinout finanční tlak na Řecko, aby udělalo vše pro vybírání daní ze stále zdevastovanější řecké ekonomiky.

V první řadě opatrnost

Na první pohled to vypadá jako absurdní situace. Evropské instituce vlastně půjčují Řecku peníze, aby mohlo splácet peníze, které si od nich vypůjčilo. Od května 2010 Řecko dostalo 141,7 miliardy eur z peněz evropských daňových poplatníků, které mají udržet zemi nad vodou. Z toho jdou plné dvě třetiny na splátky držitelům dluhopisů a trojce. Jen třetina byla určena na financování chodu vlády a jen nepatrná část na projekty stimulující ekonomiku.

V celé věci jde především o omezení rizika. Řecko letos vyjednalo dohodu, podle níž banky držící jeho dluhopisy dostanou asi polovinu sjednané částky. A trojka chce zajistit, aby se to samé nestalo i jí a daňovým poplatníkům. Evropští představitelé také poukazují na finanční machinace řeckých úřadů v minulosti a korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám