Hlavní obsah

Z českých obchodů bylo ukradeno zboží za devět miliard, nejvíc v EU

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi drží smutný prim. Z tuzemských obchodů bylo totiž loni odcizeno zboží za devět miliard korun. To je nejvíce z celé Evropské unie. Meziročně jde pak nárůst o 6,5 procenta.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na vině je pravděpodobně ekonomická krize, která se však netýká jen zlodějů, organizovaných gangů a propuštěných pracovníků firem. Až celou třetinu krádeží totiž tvoří neloajální zaměstnanci společností. A zhruba 15 % z celkového objemu připadá i na chyby samotných obchodníků,“ komentovala výsledky společnost Special Service International (SSI), zabývající se bezpečnostními technologiemi a ochranou majetku.

Podle ní lidé nekradou jen fyzické zboží, ale často také know how firem či důvěrné kontakty a interní informace, které se pak stávají předmětem obchodu s konkurencí.

Zabránit krádežím není mnohdy jednoduché, často však mohou pomoci kamerový systém, bezpečnostní agentura či elektronický zabezpečovací systém (EZS) v kombinaci s ACS (Access Control System). Poslední zmíněný způsob totiž dokáže mimo jiné monitorovat pohyb zaměstnanců či návštěv při příchodu a odchodu z firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám