Hlavní obsah

Z Česka zmizí poslední pumpy Agip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpozději do pondělí zmizí z Česka poslední čerpací stanice značky Agip, uvedl mluvčí maďarské ropné skupiny MOL v ČR Tomáš Pavlík. MOL loni v létě převzal 125 pump Agip od italské společnosti Eni.

Foto: Profimedia.cz

Logo Agip

Článek

S jejich přejmenováním začal v říjnu 2015, trvalo tak zhruba rok. Jako poslední sundá MOL loga Agip z čerpacích stanic v Praze 4 a jedné v Jablonci nad Nisou.

Skupina MOL již dříve uvedla, že do budoucna plánuje mít v Česku dvě značky - MOL a Pap Oil. Značku MOL má nést zhruba 60 procent stanic, zbytek bude Pap Oil. Maďarský holding v létě 2015 přejmenoval v ČR 44 čerpacích stanic značky Lukoil, jejichž převzetí dokončila skupina v prosinci 2014.

Po přejmenování pump Agip dostane nové jméno drtivá většina čerpacích stanic Slovnaft v ČR, uvedl Pavlík. "Většina z nich bude přebarvena do zelené barvy MOL, menší část do značky Pap Oil," sdělil Pavlík. Přejmenování více než 20 pump Slovnaft by podle něj mělo být ukončeno během zimy. Původní jméno zůstane pouze čerpací stanici Lety v katastru obce Horosedly na Písecku.

Dvojka po Benzině

S celkovým počtem 308 čerpacích stanic je MOL druhým největším provozovatelem benzinových pump na českém trhu. Jedničkou je Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol. Po převzetí části (68) stanic od OMV bude mít více než 400 čerpacích stanic.

Minulý týden Unipetrol uvedl, že do konce září bylo do barev Benziny přebarveno 13 čerpacích stanic OMV. Dalších 15 má následovat do konce roku, celý projekt má být dokončen v roce 2017. [celá zpráva]

Na třetím místě je podle počtu stanic EuroOil, což je značka pump provozovaných státní firmou Čepro. Čerpacích stanic má necelé dvě stovky. Následují Shell, OMV, Robin Oil a Tank Ono.

Firmy skupiny MOL v Česku vykázaly loni v úhrnu zisk přes 800 miliónů korun proti ztrátě 1,65 miliardy korun v roce 2014.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní více než 1900 čerpacích stanic ve 12 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Působí ve více než 40 zemích a zaměstnává téměř 28 tisíc lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám