Hlavní obsah

Vývozci si pochvalují intervence ČNB. Export zvýšili o téměř půl biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky intervencím České národní banky (ČNB) se za poslední dva roky zvýšil český export o 400 až 450 miliard korun, řekl v úterý místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Slabší koruna vůči euru zlevňuje vývozy, naopak ale zdražuje dovážené zboží.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tuzemský export by letos mohl dosáhnout nového rekordu přes čtyři bilióny korun, loni to bylo 3,89 biliónu, uvedl Daněk.

ČNB drží kurz poblíž 27 korun za euro od listopadu 2013. Pokud by kurz intervencemi nebyl uměle nastaven, pohyboval by se podle Daňka nyní kolem 25 korun za euro. Změna kurzu o korunu znamená pro vývozce 143 miliard korun za rok, dodal.

Slabší koruna relativně zlevňuje český export zákazníkům platícím eurem.

"Bez zahraniční poptávky by se však českému exportu nedařilo. Naštěstí tato poptávka mírně roste, což dokazují objednávky ze zahraničí, kterých přibylo o něco málo více než v loňském roce," řekla ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nákupy firem zdražují

Oslabená měna ale naopak tuzemským firmám i lidem zdražuje nákupy zboží či dovolené v eurech. Ekonomové upozorňují, že intervence prodražují i nákupy zahraničních technologií, a brzdí tak inovace. Proti intervencím se v minulosti vyslovil i prezident Miloš Zeman. Pravděpodobný příští guvernér Jiří Rusnok ale jejich předčasné ukončení nepodporuje.

Související téma:

ČNB od listopadu 2013 podle dostupných statistik intervenovala nákupem eur za více než půl biliónu korun. Bankovní rada ČNB vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí "blíže polovině roku 2017", řekl minulý týden guvernér ČNB Miroslav Singer. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám