Hlavní obsah

Vysoké ceny ropy a kovů zdražily výrobky nejvíce za osm let

PRAHA

Ceny průmyslových výrobků vzrostly v prosinci 2004 meziročně o 7,7 procenta. V porovnání s předcházející měsíci přitom ceny klesaly. Zpomalil růst cen výrobků z kovů a ropy, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto - přednáškový sál v MK Rajhrad

Článek

Ceny průmyslových výrobků vzrostly v roce 2004 o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1995. Podepsala se na tom právě hlavně drahá ropa a vyšší ceny kovů. Její ceny vzrostly od ledna do prosince z třiceti dolarů za barel na 45 dolarů. Ceny kovů žene nahoru především velká poptávka.

"Prosincový vývoj nicméně potvrdil, že index PPI má svůj vrchol již za sebou," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Následující pokles ale nebude nijak rychlý, protože ropa a kovy jsou stále drahé.

Drahé kovy se v následujících měsících promítnou například do cen bílého elektra. Dražší budou pračky, lednice nebo myčky na nádobí. "Dopad cen výrobců do spotřebitelské inflace ale nebude tak výrazný, aby ohrozil stávající nízkoinflační prostředí," doplnil Sobíšek.

Více zdražily potraviny

Ceny zamědělských výrobců v průměru za celý rok 2004 v porovnání s rokem 2003 byly vyšší o 8,1 procenta, což je nejvíce od roku 2001. Zvýšily se jak ceny živočišných výrobků (o 6,2 procenta), tak i rostlinných (o 11,6 procenta). Vzrostly ceny obilovin, cukrovky, prasat, drůbeže, mléka a vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám