Hlavní obsah

Vyšetřovatel kauzy Madoff obvinil konglomerát General Electric z podvodu

Finanční vyšetřovatel Harry Markopolos, který v minulosti upozornil na pyramidový podvod finančníka Bernarda Madoffa, obvinil americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) z podvodu. Šéf firmy naopak uvedl, že Markopolosova 175stránková zpráva obsahuje faktické chyby, a označil ji za „tržní manipulaci”. Akcie GE ve čtvrtek odepsaly přes 11 procent, nejvíce za 11 let.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo General Electric

Článek

Markopolos ve zprávě píše, že GE tají možnou ztrátu ve výši 38,1 miliardy dolarů (zhruba 886,5 miliardy korun). Firmu viní, že je v mnohem horší situaci, než sama uvádí.

Šéf GE Lawrence Culp zdůraznil, že Markopolos svou zprávu před zveřejněním s firmou nekonzultoval, je podle něj „bezcenná, zavádějící a účelová”.

Ve zprávě nazvané „General Electric: podvod větší než Enron” se také píše, že GE je v platební neschopnosti a její průmyslové divize mají schodek pracovního kapitálu ve výši 20 miliard dolarů. Schodek pracovního kapitálu představuje rozdíl oběžných aktiv a celkových krátkodobých dluhů.

To by znamenalo, že situace společnosti je horší, než byla situace Enronu a WorldCom, jejichž účetní podvody vyústily v trestní stíhání, napsal zpravodajský server BBC.

Konglomerát GE podniká v oblastech dopravních technologií, finančnictví, energetiky, ale také třeba médií. V minulosti vlastnil například televizní společnost NBCUniversal, do jejíhož portfolia patří například zpravodajské stanice CNBC a MSNBC. Tu však nedávno prodal společnosti Comcast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám