Hlavní obsah

Výdaje na důchody a sociální dávky strmě rostou

Novinky, tov

Stát za letošní první pololetí vyplatil na sociálních dávkách včetně důchodů 438,5 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 409 miliard, tedy o 29,5 miliardy méně, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Výdaje na dávky za celý rok tak budou letos zřejmě rekordní, upozornil v pátek ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výdaje na sociální dávky

Článek

„V letošním roce dosáhneme historicky nejvyšších výdajů na sociální dávky. Celkem na nich bude vyplaceno zhruba 880 miliard korun. Přibližně 56 procent všech výdajů na sociální dávky tvoří dávky důchodového pojištění,“ komentoval Křeček.

Na důchody šlo za prvních šest měsíců letošního roku 246,7 miliardy korun, což bylo o 18,4 miliardy korun víc než o rok dříve. „Tento nárůst byl zapříčiněn historicky nejvyšším zvýšením důchodů, v průměru o 900 korun měsíčně,” dodal ekonom.

Vyšší výdaje na nemocenskou

Rostou také výdaje na dávky za náhradu mzdy v nemoci. V prvním pololetí bylo na těchto dávkách vyplaceno 22,5 miliardy korun. „V druhém pololetí lze očekávat, že výplaty ještě vzrostou kvůli tomu, že po deseti letech byla zrušena karenční doba. Lidé tak budou dostávat náhradu mzdy i za první tři dny nemoci,” upozornil analytik. Náhradu mzdy za první tři dny nemoci vyplácí zaměstnavatel.

Vítěze tendru na nový systém dávek vyřadili. Byl moc levný

Domácí

Aktuální čísla už tento trend potvrzují. V loňském roce bylo na dávkách nemocenského pojištění vyplaceno 39 miliard korun. Nyní již je zřejmé, že v letošním roce tato částka bude minimálně o pět miliard korun překročena.

Naopak výdaje na dávky v nezaměstnanosti a dávky státní sociální podpory se v letošním roce vyvíjejí podobně jako v loňském roce. Na podporách v nezaměstnanosti se v prvním pololetí vyplatilo zhruba o čtvrt miliardy korun více. To bylo zapříčiněno růstem mezd, ze kterých se stanovují vyšší výplaty dávek v nezaměstnanosti. Tento nárůst je však vzhledem k celkovým výdajům na sociální dávky zanedbatelný.

Dávky státní sociální podpory zahrnují přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení, porodné a pohřebné. V letošním prvním pololetí se na dávkách státní sociální podpory vyplatilo přibližně stejně peněz jako ve srovnatelném období loňského roku.

„V případě, že se od ledna 2020 zvýší rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun, lze očekávat navýšení ročních výdajů na výplatu rodičovského příspěvku přibližně o devět miliard korun,” uzavřel Štěpán Křeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám