Hlavní obsah

Výbor doporučil schválení klíčových parametrů rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klíčové parametry státního rozpočtu na rok 2005, kterými jsou příjmy, výdaje a z nich planoucí schodek, doporučil v pondělí Sněmovně ke schválení její rozpočtový výbor. Právě těmito údaji se budou poslanci zabývat ještě tento týden. Jako celek pak budou rozpočet schvalovat koncem listopadu, popřípadě na počátku prosince.

Foto: Robert Rohál

Módní přehlídka se uskutečnila ve foyer Domu kultury v Kroměříži.

Článek

Vláda se na konci září jednomyslně shodla na schodku ve výši 83,6 miliardy korun. V roce 2005 by se státní kasa měla naplnit 824,8 miliardami korun. Stát pak na výdajích utratí 908,4 miliardy korun. Šetřit musela všechna ministerstva. Úspory se však nedotknou oblastí vědy a výzkumu, vysokých škol a financování projektů z Evropské unie.

Nejvíce škrty postihly ministerstvo práce a sociální věcí Zdeňka Škromacha, který ve svém resortu ušetřil zhruba 4,8 miliardy korun. Finanční rezervy našel především ve výdajích na nemocenskou, dávkách v nezaměstnanosti a některých sociálních dávkách.

Koalici, která má ve Sněmovně většinu 101 hlasu, možná bude při hlasování o rozpočtu chybět nemocný ministr kultury a poslanec ČSSD Pavel Dostál, o jeden hlas však může být slabší i opozice. Jeden z poslanců KSČM má totiž podle informací ČTK ve stejnou dobu odjet na zahraniční cestu.

Reklama

Související články

Koalice se dohodla na schodku rozpočtu

Schodek rozpočtu na příští rok nebude 94 miliard korun, jak předpokládal ministr financí Bohuslav Sobotka, ale 84 miliard. Ve čtvrtek ráno se na tom dohodli...

Výběr článků

Načítám