Hlavní obsah

Výběr za mýto byl v březnu rekordní, dopravci projeli přes 1,3 miliardy korun

Dopravci v březnu za mýto na českých silnicích zaplatili přes 1,3 miliardy korun, zatím nejvíce za kalendářní systém od spuštění systému v roce 2007. Meziročně se jedná o nárůst o 5,36 procent. Ve středu to uvedl správce mýtného systému CzechToll. Výběr byl rekordní i přes osvobození od úhrady mýta vozidel, které dopravují humanitární pomoc pro Ukrajinu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkově za březen vybral správce na mýtném u dopravců 1,353 miliardy korun. Výběr tak překonal dosavadní rekord 1,31 miliardy korun z listopadu loňského roku. Počet mýtných transakcí se v březnu meziročně zvýšil o 0,9 % na 98 milionů.

Pokračuje tak růst výběrů mýta z loňska a z úvodu letošního roku. K růstu přispěla vyšší intenzita provozu a také mírné rozšíření mýta od letošního února. Březen pak patří podle CzechTollu tradičně k měsícům s nejvyšším výběrem mýtného.

Jednodenní dálniční známka bude pro země povinností, uvádí nová směrnice EU

Ekonomika

Rekordní výnos byl i přes osvobození od placení mýtného pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny, které dopravují humanitární pomoc. To platí od 4. března. "Do konce března jsme přijali 491 žádostí o osvobození od mýtného pro humanitární transporty, které realizuje prozatím celkem 694 vozidel,“ řekl provozní ředitel CzechTollu Petr Chvátal.

Těm, kteří dopravují humanitární pomoc, stačí vyplnit on-line formulář na stránkách www.mytocz.eu. Firma upozornila, že pokud je v k danému vozidlu vydaná palubní jednotka, musí před cestou zavolat na infolinku.

Ke konci března bylo podle CzechToll v systému elektronického mýtného zaregistrováno 667 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Čtvrtina z nich, téměř 166 tisíc, je z Česka, zbylá vozidla mají zahraniční registrační značky.

Rekordní výběr mýtného. Dopravci loni zaplatili přes 14 miliard

Ekonomika

Od letošního února se mýtný systém v Česku rozšířil o zhruba 53 kilometrů na 2487 kilometrů. Další rozšíření mýta až o 380 kilometrů silnic je plánováno od léta.

V loňském roce dopravci za mýto zaplatili téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 23 procent a zároveň o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám