Hlavní obsah

Volání z dovolených nezlevní, zrušení roamingu se odkládá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje, že z dovolené v Evropě budou Češi příští rok volat za stejné ceny jako doma se rozplývá. Členské státy ustoupily operátorům a rušení poplatků za roaming plánované na konec roku 2015 chtějí odložit nejméně o tři roky. Lidé tak letos na dovolené musí počítat s tím, že ceny budou podobné jako loni, tedy asi šest korun za minutu odchozího hovoru a 1,6 koruny za minutu příchozího hovoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před přehnanými cenami za volání po EU zatím zákazníky chrání alespoň limity určené EU už od roku 2014 stanovené na 19 eurocentů u odchozích a 5 eurocentů u příchozích hovorů. Tyto ceny po přepočtu na koruny a připočtení 21 procent DPH v podstatě kopírují dva z největších tuzemských operátorů Vodafone a T-Mobile s cenami 6,29/6,30 Kč za odchozí a 1,66 Kč za příchozí hovor. Stejné ceny účtovali už od minulého léta.

Ceny roamingu v zemích EU
OperátorOdchozí hovor (za min.)Příchozí hovor (za min.)Odeslaná SMS
O23,501,501,50
Vodafone6,301,661,99
T-Mobile6,291,661,98

„V případě cest do EU zákazníkům doporučujeme balíček Vodafone Roaming na den. Ve většině zemí Evropy za něj zákazník zaplatí 69 korun a může využívat volné minuty a SMS jako doma,“ uvedla Adéla Konopková z Vodafonu. Od konce června bude tento balíček k dispozici i pro předplacené karty.

T-Mobile na dotaz Novinek uvedl, že v oblasti roamingu „něco” připravuje, konkrétní změny plánuje představit ale až ke konci června.

Operátor O2 nabízí letos od konce května do půlky září volání ze zemí EU, Švýcarska, Lichtenštejnska, Norska a Islandu za 3,50 Kč, odeslaná SMS a minuta příchozího hovoru stojí 1,50 Kč. „Ceny platí nejen při volání na česká, ale i na zahraniční telefonní čísla, navíc bez nutnosti cokoli aktivovat,“ řekla Novinkám mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Pozor by turisté měli dávat na internet v mobilu. Pokud ho chtějí na dovolené používat, měli by si včas objednat výhodné datové balíčky, jinak třeba za stahování map v cizině můžou zaplatit i tisíce korun. Pokud chtějí předejít překvapení, je lepší data před hranicemi v chytrém telefonu vypnout.

Rušení roamingu se zatím nekoná

Ceny za volání po Evropě přitom podle původních dohod měly být letos naposledy navýšeny o roaming. Evropská komise navrhla ukončení poplatků za roaming a volání za domácí ceny v rámci jednotného trhu EU od konce roku 2016, europoslanci tento termín posunuli už na 15. prosince 2015.

Návrh ale v březnu uvízl v Radě EU. V té zasedají ministři zastupující vlády členských států a ti údajně příliš „radikální” návrh na úplné zrušení roamingu neschválili.

Lotyšské předsednictví Rady v březnu naopak předložilo ministry schválený návrh pro Evropskou komisi, který vychází vstříc operátorům. Počítá s tím, že turisté budou mít k dispozici určitý počet minut a objem dat, kdy bude cena stejná, jako doma. Co bude navíc, bude s roamingovým příplatkem. Konkrétní limity ale návrh zatím neurčil.

Báli se zdražení domácích hovorů

Úplné zrušení roamingových poplatků doporučuje Evropské komisi znovu posoudit až „v půli roku 2018“.  Bývalá komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová, která měla zrušení roamingu jako jeden z hlavních cílů, rozhodnutí kritizovala a země vyzvala, aby se zodpovídaly voličům a dostály svým slibům.

Europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt dokonce na Twitteru napsal, že by se členské státy “měly stydět”.

Maximální ceny podle EU
Odchozí hovor (min.)Příchozí hovor (min.)Odeslaná SMSData (1 MB)
0,19 EUR0,05 EUR0,06 EUR0,20 EUR

Země EU se podle dostupných informací obávaly, aby operátoři nezvýšili ceny domácího volání. Při úplném zrušení roamingu by bylo možné, aby lidé nakoupili SIM karty třeba z Rumunska, kde stojí minuta volání méně než 50 haléřů - a ty následně používali pro běžné volání po EU. Operátoři, kteří si zatím hlavně v západní Evropě účtují několikanásobně více, naříkali, že nebudou mít dost peněz na nákladné investice do rozvoje sítí s rychlým internetem.

Právě rozvoj internetu přitom znamená konkurenci pro klasické telekomunikační služby. Stále více turistů místo volání raději pošle e-mail nebo zprávu po sociální síti nebo napíše, či rovnou zavolá prostřednictvím aplikací jako Viber nebo WhatsApp zadarmo přes hotelovou wi-fi síť.

Reklama

Výběr článků

Načítám