Hlavní obsah

Vlhčené ubrousky mohou dětem způsobit zdravotní problémy, varuje ministerstvo

– Praha
Novinky, pit

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před vlhčenými ubrousky původem z Turecka, které mohou dětem přivodit zdravotní problémy, konkrétně se štítnou žlázou. Uvedla to Lucie Ciznerová z odboru komunikace s veřejností.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Nebezpečné ubrousky

Článek

Vlhčené ubrousky Wipes Disney baby Soft Care jsou zabalené po 70 kusech v uzavíratelném balení.  Na přední straně výrobku jsou mimo jiné na folii obrázky postaviček z příběhů medvídka Pú, na zadní straně obalu je například na obrázcích znázorněn způsob používání výrobku nebo soupis ingrediencí, údaje o tureckém výrobci a distributorovi a další grafické symboly.

Na zadní stranu výrobku je také přilepena bílá etiketa s uvedením dovozce pro Českou a Slovenskou republiku.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty ubrousky ve svém složení uvádějí látku, která je v kosmetických prostředcích pro děti ve věku do tří let, které se neoplachují, s výjimkou deodorantů a antiperspirantů, zakázána.

Jedná se o IPBC (3-Jodprop-2-yn-1-yl-N-butylkarbamát). „Riziko spočívá v tom, že po použití výrobku zůstanou složky kosmetického prostředku, včetně IPBC, na pokožce dítěte, přičemž IPBC může přestupovat do organismu, kde může negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy,“ sdělil Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám