Hlavní obsah

Vládou prošly jen registrační pokladny a značení lihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen dva z původně zamýšelných tří zákonů pro boj s šedou ekonomikou schválila ve středu vláda. Od 1. ledna příštího roku by měly být u obchodníků povinně zavedeny registrační pokladny a, pokud návrh schválí Sněmovna a prezident, budou se povinně kolkovat i lihoviny. Jednání o majetkových přiznáních vláda přerušila a přesunula na příští týden.

Foto: Petr Kameníček

Jeho Excelence Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín při slavnostním zahájení.

Článek

Vláda chce zákony, které jsou součástí druhé fáze reformy veřejných financí, omezit daňové úniky a zvýšit příjmy do státní pokladny. Zákony ale ještě musí schválit poslanci a senátoři.

Dřívější jednání kabinetu o těchto zákonech, stejně jako dnes, ztroskotávala především na majetkových přiznáních. Podle návrhu ministerstva financí by přitom mohl stát kontrolovat majetek, například auta, lodě, letadla, domy či akcie, v hodnotě přes 1,5 miliónu Kč. Týkalo by se to ale jen majetku pořízeného po účinnosti zákona. Pokud by lidé nemohli prokázat původ peněz, za které majetek koupili, zaplatí dodatečnou 50procentní daň. Koalice se však na tomto zákoně nedokáže shodnout.

Pokladny v obchodech i restauracích

Registrační pokladny by podle návrhu měli od ledna příštího roku používat živnostníci, kteří provozují obchody a restaurace. Ministerstvo financí předpokládá, že tato povinnost omezí daňové úniky, zvýší daňovou spravedlnost a přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí. Za porušení zákona by obchodníci platili pokutu až půl miliónu korun.

Výrobci a dovozci alkoholu by měli také všechny láhve určené pro domácí trh značit speciálními páskami na jedno použití. Bez kontrolní pásky by se do konce příštího roku mohly doprodat pouze existující zásoby lihu.

Kontrolní pásky by měly být chráněny proti padělání. Stát počítá s tím, že by tiskl zhruba 200 milionů kusů ročně. Jejich cena by se měla pohybovat od 20 do 36 haléřů a platit by je měli výrobci a dovozci. Stát jim na oplátku umožní jednorázově odepsat nové stroje na lepení etiket.

Reklama

Výběr článků

Načítám