Hlavní obsah

Vláda zakázala vánoční trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda s platností od pátečního večera zakázala konání vánočních trhů. Výjimkou je prodej stromků a kaprů. Ve čtvrtek to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákaz platí od pátečních 18:00 hodin. Jde o jedno z opatření, která mají omezit kontakty v době šíření epidemie covidu-19.

Na veřejných místech bude také zakázána konzumace alkoholu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) doplnil, že zákaz se týká trhů speciálně zřízených pro předvánoční období. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřená, nebude se tam ale moci jíst a pít, upřesnil.

Zákaz vánočních trhů podle informací Novinek prosazoval ministr Vojtěch. Na schůzi vlády však měly padat i návrhy na to, že by stačilo zakázat konzumaci. Proti tomu se však měl postavit ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jenž se obává možných konfliktů s policií.

Vláda omezila účast na kulturních a sportovních akcích

Domácí

Vánoční akce už některé regiony omezily samy

Kvůli nárůstu počtu infikovaných i těch, kteří kvůli covidu potřebují hospitalizaci, oznámily omezení trhů v posledních dnech některé kraje a obce. Praha ve středu informovala, že zrušila kulturní program na vánočních trzích na Staroměstském náměstí. Nebude se konat ani slavnostní rozsvěcení vánočního stromu.

Podobně se chystaly adventní trhy omezit další obce, zejména moravské, kde je epidemie nejsilnější.

Praha zrušila kulturní program na vánočních trzích na Staroměstském náměstí

Vánoce

Vláda ve čtvrtek oznámila, že od pátku vyhlásila nouzový stav, který bude platit 30 dnů. Zároveň zpřísnila některá další protiepidemická opatření. Omezila otevírací dobu restaurací a barů mezi 22:00 a 04:59. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 osob. Na další hromadné akce, typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci nejvýše 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Pro návštěvníky všech hromadných akcí bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu-19 nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

V Brně až do konce

Ještě před několika hodinami prodejci vozili zboží do stánků na brněnských náměstích a chystali se na tradiční Brněnské Vánoce. Po vyhlášení nouzového stavu a s ním spojených restrikcích si mohou zboží zase odvézt pryč.

„Nezbývá nám nic jiného než respektovat rozhodnutí vlády. Trhy jsme chystali od března, jen naše náklady dosahovaly vyšších jednotek milionů korun. Počítali jsme s nějakými omezeními, ostatně i proto jsme zvětšili rozestupy mezi stánky, posílili jsme hygienická opatření na náměstích i u stánků, měli jsme nachystané i různé varianty včetně omezení kultury. Doufali jsme, že to vyjde,“ řekla Právu mluvčí Turistického informačního centra Brno (TIC) Adéla Nováková.

Adventní trhy jsou přitom společně s letními městskými festivaly vrcholy sezony. „Je to pro nás zklamání, ale až se vyřeší současná situace, začneme chystat Brněnské Vánoce na příští rok,“ dodala Nováková.

Ředitelka TIC Jana Janulíková Právu řekla, že umožní každému z brněnských stánkařů provoz až do 17:59. „Zákaz platí od osmnácti a my je necháme prodávat až do poslední minuty," uvedla. O dalších krocích bude jednat spolu s vedením Brna v pátek ráno. Mimo jiné i o tom, kdo a jak bude kompenzovat vzniklé ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám