Hlavní obsah

Vláda vydala nové opatření na omezení obchodu

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Vláda v pátek dopoledne během patnáctiminutového online zasedání schválila opatření o omezení obchodu. Reagovala tak na čtvrteční zrušení opatření Nejvyšším správním soudem (NSS). V pátek to uvedl mluvčí kabinetu Vladimír Vořechovský.

Vláda vydala nové opatření na omezení obchoduVideo: ČTK

 
Článek

„Ve spolupráci s epidemiology a našimi právníky jsme vytvořili na podkladě připomínek z rozsudku opravy, které začnou platit od pondělí. Nedojde tedy k rušení opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Předchozí opatření bylo v rozporu s pandemickým zákonem. Podle soudu hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím, ale až s následným souhlasem vlády. Bez předchozího souhlasu vlády může ministerstvo zdravotnictví podle pandemického zákona vydávat opatření jen tehdy, když hrozí nebezpečí z prodlení, což v tom případě nedoložilo.

Nejvyšší správní soud zrušil opatření, které omezuje provoz obchodů či služeb

Domácí

Podle Arenbergera ale vláda musela postupovat v rozporu se zákonem, protože se v Děčíně objevila brazilská mutace covidu-19.

Není to poprvé, co vláda za posledních třináct měsíců sáhla k nezákonným, nebo dokonce protiústavním opatřením. Soudy většinou vládě vysvětlí, co udělala špatně a jak může situaci napravit. Přesto k podobným situacím dochází znovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám