Hlavní obsah

Vláda schválila kompenzace za restriktivní opatření

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ve středu schválila kompenzace postiženým odvětvím v souvislosti s koronavirovou krizí. Podnikatelům, které zasáhla vládní opatření, stát odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku. Zároveň kabinet počítá s prodloužením programu Antivirus na mzdy zaměstnanců. Na kompenzace autobusovým dopravcům vyhradil kabinet miliardu. Schváleno bylo i pokračování programů Covid kultura a Covid sport.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po jednání kabinetu řekla, že v rámci nahrazení mezd zaměstnancům došlo k modifikaci současného programu na Antivirus plus. Stát nově proplatí celou výši hrubé mzdy až do 50 tisíc korun, avšak pouze firmám, které musely zavřít kvůli současným opatřením. „Nechceme, aby firmy propouštěly, ale (chceme) udržet tu velmi slušnou zaměstnanost, kterou Česká republika má,“ uvedla na tiskové konferenci.

Opozice ve Sněmovně pranýřovala zpackaný kurzarbeit. Vláda přepracování zamázla

Domácí

Nájemné na měsíc a půl předem 

V návaznosti na to představil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) druhou výzvu tzv. covid nájemného, podle něhož stát vyplatí 50 procent nájmu v uzavřených provozovnách po dobu tří měsíců. „Platí to nárokově pro všechny provozovny, ať už se jedná o provozovatele restaurací, fitness center, nebo kulturních zařízení, kteří musí mít zavřeno,“ sdělil novinářům s tím, že očekává, že bude doba uzavření kratší.

O kompenzace navíc bude možno požádat i zpětně za červenec, srpen a září. „Fakticky to znamená, že okamžitě mohou jednotlivé subjekty o příspěvek zažádat, a dostat na měsíc a půl dopředu plné nájemné,“ vysvětloval Havlíček. Oproti původní výzvě navíc není podmínkou, aby se třiceti procenty podílel pronajímatel.

„Za sedačku a den” pro autobusové dopravce

Vedle toho schválil kabinet také kompenzace pro autobusové dopravce. Na pokrytí jejich ztrát byla vyčleněna miliarda korun. Kompenzace budou přitom vypláceny za sedačku a den. Částka se následně vynásobí počtem dnů, po které autobus stál, a to včetně nouzového stavu v jarních měsících.

„Jde o zájezdové dopravce, kteří vozí školy a školky nebo jezdí na destinace napříč Evropou. Musí splácet leasingy a nemají prakticky žádné tržby,“ doplnil Havlíček.

Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI. Naopak úplně mimo podporu se ocitnou firmy s vozidly vyrobenými před rokem 2000.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

 Filmaři musí na pomoc vyčkat

Vláda také schválila, že umělci a podnikatelé v kultuře budou moci žádat o dotaci v pokračování programu Covid kultura. Vyčleněno je 750 milionů.

Nová vlna programu pro kulturu bude přitom vyhlášena již ve čtvrtek 15. října. Jak uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), živnostníci mají nárok na 60 tisíc korun, firmám pak budou uhrazeny náklady až do výše 10 milionů korun.

"Pomoc se týká oblasti živého umění, netýká se oblasti filmu, audiovizuální tvorby. Příští týden na vládě chci předložit materiál pomoci oblasti audiovizuální tvorby. Tento segment se pokusím pokrýt určitou sumou a určitou formou pomoci na příštím jednání vlády," sdělil novinářům Zaorálek.

Bohatší sportovní kluby dostanou méně

Náklady vynaložené na sportovní akce pak mají být kompenzovány prostřednictvím programu Covid sport II. Na tyto účely má putovat zhruba 500 milionů korun. „Program je zaměřen na kluby, jako jsou fotbalové nebo hokejové, a společnosti, které jsou aktivní na úrovní první a druhé ligy,“ řekl šéf resortu průmyslu a obchodu. Celkem má jít o více než sto regionálních klubů.

Ve všech případech ale dochází k zastropování maximální výše příspěvku. „Kluby z první a druhé ligy, které nejsou tak bohaté, budou mít výrazně vyšší podíl kompenzovaných nákladů než ty, které jsou špičkové. Myslíme si, že je to spravedlivé,“ uvedl Havlíček. Současně mají být podpořeny i sportovní organizace, které pořádají jednorázové akce typu maratonů, či dalších závodů.

Schillerová: Odklad daní už od čtvrtka

Závěrem informovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO), že u podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na které vládní zákazy dopadly, dojde k odkladu všech úhrad DPH, daně z příjmu a silniční daně, a to od čtvrtka do konce roku. Pro splnění „generálního pardonu“ je však nutno zaslat oznámení finanční správě, a to i e-mailem.

„Poplatníci, na které se generální pardon nevztahuje, mohou o odklad platby daně zažádat individuálně," doplnila Schillerová. Kompletní seznam oborů je k nalezení na stránkách ministerstva. Aktuálně dochází podle jejích slov k finalizaci nastavení, účinný by měl být rovněž od čtvrtka 15. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám