Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet, počítá se schodkem 38,1 miliardy

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, jas, jov

Vláda na svém pondělním zasedání schválila definitivní podobu státního rozpočtu pro rok 2009. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) by měl stát v příštím roce hospodařit se schodkem 38,1 miliardy korun. Rozpočet nyní pošle vláda do Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na pondělní jednání vlády

Článek

Příjmy státu by příští rok měly dosáhnout 1,114 biliónu korun, výdaje jsou plánovány na 1,152 biliónu korun.

Navrhovaný státní rozpočet představuje deficit veřejných financí ve výši 1,6 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Průměrný důchod přesáhne hranici 10 tisíc korun

Vláda také schválila navýšení poměrné části důchodů o 4,4 procentního bodu, což bude v průměru znamenat nárůst o 330 korun. Do konce příštího roku překročí průměrná výše důchodů hranici 10 tisíc korun. K prvnímu lednu 2009 bude průměrný starobní důchod 9985 korun.

Schváleny byly i rozpočty Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu na podporu bydlení. Fond bydlení bude hospodařit s částkou tři miliardy a 55 miliónů korun, přičemž většina financí bude určena na zateplení panelových domů a výstavbu sociálního bydlení pro mladé rodiny.

Vláda podpořila poslanecký návrh na zavedení mýtného pro malé nákladní vozy s hmotností do 3,5 tuny. Návrh zákona bude muset ještě schválit parlament.

ČSSD s rozpočtem nesouhlasí

S návrhem státního rozpočtu na příští rok nesouhlasí opoziční ČSSD. Ta tvrdí, že potvrzuje neúspěšnost vládních reforem v rozpočtové oblasti. „Plánovaný deficit veřejných rozpočtů na rok 2009 ve výši 1,6 % HDP je stejný, jako v roce 2007, tedy v roce předcházejícím zahájení tzv. reforem,“ uvedl na pondělní v tiskové konferenci místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Pokud v návrhu nedojde k podstatným změnám, sociální demokracie jej nepodpoří. „ČSSD současný návrh zákona o státním rozpočtu pokládá za chybný, a pokud nedojde k jeho podstatným změnám, nemůže jej při projednávání ve Sněmovně podpořit,“ sdělil Sobotka.

Uvedl přitom hlavní výhrady, které největší opoziční strana k návrhu rozpočtu má. Podle Sobotky je postaven na nerealistickém odhadu hospodářského růstu a tedy i nadhodnocených daňových příjmech. „Rozpočet nijak neodráží možná rizika spojená s dopady současné krize na finančním trhu v USA na vývoj naší ekonomiky v roce 2009,“ prohlásil místopředseda ČSSD. Rozpočet podle něj neúměrně krátí výdaje pro vysoké školy a nedostatečně řeší financování regionálního školství.

Vláda proti návrhu na omezení občanských sdružení

Vláda ve Sněmovně nepodpoří poslanecký návrh vzít občanským sdružením právo účastnit se stavebních řízení podle stavebního zákona. Kabinet bude nicméně s autory návrhu diskutovat, stanovisko vlády není "zcela negativní", uvedl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu premiér Mirek Topolánek (ODS). Debata by se mohla odehrát při projednávání komplexní novely zákona o ochraně přírody a krajiny z vládní dílny.

Autoři novely o ochraně přírody a krajiny - bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka, Karel Sehoř (ODS) a bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) - tvrdí, že sdružením stačí právo mluvit do územního řízení. Ministerstvo životního prostředí s iniciativou ale zásadně nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám