Hlavní obsah

VIDEO: Rodina bin Ládinů uzavřela s českou firmou miliardový obchod

Aktualizováno

Mezinárodní společnost CZMT uzavřela kontrakt za miliardy korun s firmou Middle East Development (MED). Tu založil nevlastní bratr světoznámého teroristy Usámy bin Ládina šejk Bandar Tárik bin Ládin.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zástupci splečnosti CZMT Václav Světlík (vlevo) a Petr Zeman a saúdskoarabský podnikatel šejk Bandar Tárik bin Ládin z firmy Middle East Development (vpravo) podepsali 22. srpna v Praze kontrakt v hodnotě 17 miliard korun (700 miliónů eur).

Článek

CZMT dodá MED technologické celky pro výstavbu železárny, cementárny a elektrárny v Jemenu a Džibutsku. Výše kontraktu je 17 miliard korun (700 miliónů eur).

Dodávky budou určené pro první fázi projektu Al Noor, nových měst, které mají vyrůst v africkém Džibutsku a asijském Jemenu a budou spojené mostem přes Rudé moře. Developerem projektu je právě MED. Dodávek pro výstavbu by se podle údajů CZMT mohlo zúčastnit na 50 českých firem.

Zástupci splečnosti CZMT Václav Světlík (vlevo) a Petr Zeman a saúdskoarabský podnikatel šejk Bandar Tárik bin Ládin z firmy Middle East Development (vpravo) podepsali 22. srpna v Praze kontrakt v hodnotě 17 miliard korun (700 miliónů eur).foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Výsledkem celého projektu má být nové město, které bude mít na džibutské straně údajně až 2,5 milionu obyvatel, na jemenské ještě téměř dvakrát tolik. Most, který je přes Rudé moře bude spojovat, má být dlouhý 28,5 kilometru. Celková rozloha obou městských dvojčat se bude pohybovat kolem 3500 kilometrů čtverečních.

CZMT založili v roce 1999 představitelé tuzemských výrobců důlních technologií, aby je zastupovala na zahraničních trzích. Patří k nejvýznamnějším českým exportérům technologických celků. Společnost podniká po celém světě v oblastech inženýringu, projektových financí a obchodu.

Developerskou společnost MED založil v roce 2004 v Dubaji saúdskoarabský podnikatel Tárik Muhammad bin Ládin, nevlastní bratr šéfa teroristické sítě Al-Kajda Usámy bin Ládina. V současnosti firma podniká v devíti zemích Blízkého východu a v Singapuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám