Hlavní obsah

Veřitelé Union banky by mohli dostat přes 30 % pohledávek

Právo, Roman Pospíšil

Věřitelé Union banky by podle současných odhadů mohli dostat z konkurzu více než 30 procent hodnoty svých pohledávek. Oznámil to mluvčí konkurzní správkyně Michaely Huserové Oldřich Babický.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dějištěm Mezinárodního turnaje karate od 9.30 do 20.00 hodin se stala Sportovní hala Střední uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí.

Článek

Po devíti měsících od prohlášení konkurzu se na účty zkrachovalého peněžního ústavu vrátily čtyři a čtvrt miliardy korun. "Pod tuto částku se už hotovost banky pod kontrolou konkurzního týmu správkyně Michaely Huserové nedostane, konstatoval Babický.

U Union banky se o své pohledávky přihlásilo 77 tisíc věřitelů ze 130 tisíc. Celkové dluhy dosahují 17, 7 miliardy korun. Největším věřitelem je Fond pojištění vkladů, který podle zákona za banku vyplatil poměrnou část jejích závazků ke střadatelům a uplatňuje tak vůči ní pohledávku ve výši 12,5 miliardy korun.

První peníze do dvou let

Dosud vymohl konkurzní tým zhruba deset tisíc pohledávek. Největší dlužník, Invesmart B.V., dluží konkurzní správě podle Babického přes 2,7 miliardy korun za transakce s akciemi a pohledávkami, které předcházely krachu. Správkyně konkurzní podstaty zatím podala trestní oznámení na přesun 35 miliónů korun do rukou Invesmartu, který se uskutečnil těsně před uzavřením bankovních poboček. Současně připravuje návrh na konkurz tohoto největšího dlužníka Union banky.

Mimo to běží mezinárodní soudní spor se Slovenskou republikou o tzv. Duckého směnky (podle Jána Duckého, bývalého generálního ředitele Slovenského plynárenského průmyslu, který v září 1998 směnky podepsal) v hodnotě 350 miliónů korun. Svých nároků se banka nyní domáhá také u Evropského soudu pro lidská práva. "Správkyně počítá s tím, že první peníze by lidé, pokud nedojde k úpravě zákona, která by to znemožnila, mohli dostat do dvou let," uvedl Babický.

Reklama

Související témata:

Související články

Peníze si přišlo vybrat jen 7700 klientů UB

První den výplat klientů Union banky byl velmi klidný. Důvodem byl především překvapivý nezájem klientů, kterých si pro pojištěnou část svých vkladů přišlo...

Výběr článků

Načítám