Hlavní obsah

V závěsu za Českem. Inflace v Polsku dosáhla 15,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Polsku v květnu zrychlil na 15,6 procenta ze 13,9 procenta v dubnu. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni za čtvrt století. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z rychlého odhadu, který zveřejnil polský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v červnu zvýšily o 1,5 procenta. V květnu byla inflace v Česku 16 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Inflace se nyní nachází vysoko nad cílovým rozpětím polské centrální banky, které činí 1,5 až 3,5 procenta. Centrální banka v červnu v rámci boje proti inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75procentního bodu na šest procent, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2008.

"Očekává se, že v příštích čtvrtletích budou přetrvávat faktory, které nyní zrychlují růst cen, včetně těch, jež souvisejí s ruskou agresí vůči Ukrajině," uvedla banka ve své červnové zprávě

Polská centrální banka zahájila zvyšování úroků loni v říjnu. Připojila se tak k centrálním bankám v Česku a Maďarsku, které začaly úroky zvyšovat již loni v červnu.

Úroková sazba je nejvýš od konce 90. let. A může dál růst, připustil Rusnok

Ekonomika

Bankovní rada České národní banky (ČNB) minulý týden zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25procentního bodu na sedm procent. Takto vysoko byla její základní úroková sazba naposledy v roce 1999.

Meziroční inflace v České republice v květnu vystoupila na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Údaje o červnovém vývoji spotřebitelských cen Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní 13. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám