Hlavní obsah

V USA zatkli bývalého šéfa banky, jejíž záchrana stála Irsko 30 miliard eur

Bývalý ředitel irského finančního ústavu Anglo Irish Bank (AIB) David Drumm byl zadržen ve Spojených státech. Drumm je považován za člověka, který v roce 2008 sehrál ústřední roli v irské bankovní krizi. Uprchl tehdy do USA, kde byl nyní zadržen na základě vydávacího rozkazu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka zestátněné Anglo Irish Bank v Dublinu

Článek

Osmačtyřicetiletý Drumm býval svého času jedním z nejmocnějších a nejbohatších bankéřů v Irsku. V září 2008, tedy v době, kdy vrcholila finanční krize, ale vyšly najevo transakce, které přispěly k tomu, že se v základech otřásl celý bankovní systém Irska.

Drumm byl zadržen v sobotu ve státě Massachusetts, uvedla tamní prokuratura. Její mluvčí Christina Sterlingová řekla, že Drumm zůstane ve vazbě do úterý, kdy v Bostonu předstoupí před federální soud. Drumm do USA uprchl začátkem roku 2009, když se o něj začaly zajímat irské úřady.

Irská televize RTE letos v lednu informovala, že Irsko odeslalo do USA žádost o Drummovo vydání. Irské úřady prý mají připraven spis, v němž Drumma viní ze spáchání až 30 trestných činů a dalších deliktů.

Prokuratura už postavila před soud i další vysoké manažery AIB, bankovní krize je tam i předmětem vyšetřování ze strany parlamentu.

Záchrana banky stála pětinu ročního HDP Irska

AIB patřila k největším bankám v Evropě, kvůli krizi se ale dostala do takových problémů, že v lednu 2009 musela být zestátněna, jinak by musela vyhlásit bankrot. Drumm funkci ředitele opustil o měsíc dříve, tedy v prosinci 2008. O dva roky později už ve svém novém bydlišti v Bostonu podal žádost o vyhlášení osobního bankrotu. Svému bývalému zaměstnavateli dluží více než 11 miliónů dolarů (262 miliónů Kč) z půjček, které dostal.

Soud v Bostonu však letos Drummovu žádost odmítl s tím, že není věrohodná a že Drumm lhal a jednal podvodně, když požadoval, aby byl v USA prohlášen za platebně neschopného.

Na záchranu banky, kterou Drumm vedl v letech 2005 až 2008, musela irská vláda z peněz daňových poplatníků vynaložit asi 30 miliard eur (812 miliard Kč). Byla to skoro pětina ročního hrubého domácího produktu Irska. Tato kauza je považována za hlavní zdroj bankovní krize, do které se následně Irsko dostalo. Země sama pak musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, kterou dostala v roce 2010.

Letos v červenci soud v Irsku poslal na 18 až 36 měsíců do vězení tři bývalé zaměstnance AIB. Od začátku irské finanční krize to byli první bankéři, kteří byli v Irsku odsouzeni k nepodmíněnému trestu vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám