Hlavní obsah

V USA chtějí omezit nikotin v cigaretách. Akcie tabákových firem klesly

Novinky, tov

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) hodlá poprvé v historii omezit obsah nikotinu v tabákových výrobcích, aby snížil jejich návykovost. Uvedl to podle serveru BBC v pátek šéf úřadu Scott Gottlieb. Akcie tabákových firem klesly v reakci na burze v USA až o 17 procent.

Foto: Thomas White, Reuters

Cigarety na ilustračním snímku

Článek

Tabákové výrobky jsou podle FDA ve Spojených státech zodpovědné za úmrtí zhruba 480 tisíc lidí ročně a léčba souvisejících s nemocí vyjde každý rok na 300 miliard dolarů (6,6 biliónu korun).

„Naprostá většina úmrtí a nemocí spojených s tabákem je zapříčiněna závislostí na cigaretách. Ty jsou jediným legálním spotřebním zbožím, které zabije polovinu svých dlouhodobých uživatelů," uvedl Gottlieb v prohlášení. Podle něj je cílem snížit návykovost cigaret omezením množství nikotinu. Opatření se má týkat i elektronických cigaret.

Cena akcií tabákové společnosti Altria se po oznámení úřadu na burze v New Yorku dočasně propadla až o 17 procent. Akcie firmy British American Tobacco (BAT) ztratily až 11 procent, akcie konkurenta Philip Morris až sedm procent.

Pokles se projevil i na akciích Philip Morris na burze v Praze. Podle analytiků Fio banky za týden ztratily více než 2,5 procenta, a vedly si tak nejhůře ze všech titulů pražské burzy.

Tabákové firmy tvrdí, že plány FDA pro ně nejsou velkým překvapením a povedou k inovacím v tabákovém průmyslu, na kterých už pracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám