Hlavní obsah

V Řeži testují vodíkové baterie pro domácnosti

Novinky, tov

Až tři týdny dokáže domácnost zásobovat elektřinou vyrobenou ze slunce vodíková baterie, kterou testují v ÚJV Řež (Ústav jaderného výzkumu Řež). Technický vývoj směřuje k posilování energetické samostatnosti spotřebitelů, i když komerční rozšíření nové technologie je zatím otázkou budoucnosti.

Foto: ÚJV Řež

Solární elektrárna na střeše ÚJV Řež

Článek

„Solární panely zažívají svůj energetický vrchol kolem poledne, zatímco nejvyšší spotřeba domácností je až ve večerních hodinách. A tady by mohly nastoupit naše vodíkové zásobníky. V čase přebytku elektřiny se zásobník naplní a domácnost jí pak může využívat v případě potřeby, a to i dlouhodobě za nepříznivého počasí,“ řekl ředitel ÚJV Řež  Karel Křížek.

Pro praktické vyzkoušení nainstalovali na střechu v Řeži fotovoltaické panely, k nimž byl později doplněn objekt pro akumulaci energie s elektrolyzérem, zásobníkem stlačeného vodíku a palivovým článkem.

„Elektrolyzér v době slunečního svitu ukládá elektřinu tak, že vyrobí vodík a uskladní ho do zásobníku. V době zvýšené poptávky po elektřině a nedostatku slunečního svitu se pak může tento vodík zpětně použít k výrobě elektřiny. V případě využití vysokotlakých nádob lze skladovací nádrž zmenšit do velikosti svazku klasických plynových lahví. Kapacitu lze navíc flexibilně a levně navyšovat sériovým zapojením více nádob,“ upřesňuje Aleš Doucek, vedoucí oddělení Vodíkové technologie.

Krok k nezávislosti

Klasické baterie podle něj v tuto chvíli ve vývoji ustrnuly a nemají už žádný potenciál na zlevnění jako ty vodíkové. Možnou konkurencí jsou lithium-iontové baterie, jejichž cena postupně klesá.

Foto: ÚJV Řež

Tlakové lahve pro uskladnění vodíku

„Komerční využití vodíkových baterií se nabízí v budoucnu pro tzv. ostrovní systémy, tedy například domácnosti, které chtějí být nezávislé na centrální dodávce elektřiny.  Nyní bude probíhat další testování, komerční rozšíření tohoto řešení je otázkou dalšího vývoje technologií a zejména jejich zlevňování,“ řekla Novinkám mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Trend k decentralizaci energetiky je v Evropě zřejmý. Jen Německo instaluje fotovoltaická zařízení tempem 5,5 GW ročně, z toho 60 procent na střechách.  Cena solárních panelů klesla za posledních pět let na polovinu.  V současné době se jedná i o tom, že by malé solární elektrárny na střechách měly v příštích letech nárok na podporu z programu Zelená úsporám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám