Hlavní obsah

V registrech mohou být údaje dlužníků jen po souhlasu, rozhodl úřad

Praha

Pouze se souhlasem dlužníků mohou obsahovat registry dlužníků v Česku údaje o těchto osobách. Každý ho může kdykoli odvolat. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který prověřoval registr dlužníků SOLUS.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sdružení SOLUS rozhodnutí považuje za věcně nesprávné a nezákonné a v nejbližších dnech proti němu podá správní žalobu. Podle něj verdikt nerespektuje evropské právní normy ani doporučení Světové banky či OECD. Oprávněnost nakládání s osobními údaji byla podle něj v uplynulých více než deseti letech průběžně konzultována s ministerstvem vnitra i s ÚOOÚ. Ke změně názoru a popření dřívějších vyjádření úřadu došlo prý teprve přibližně před rokem.

Podle mluvčí ÚOOÚ Hany Štěpánkové úřad dospěl k závěru, že provoz a zpracování osobních údajů v dlužnických registrech v ČR nejsou upraveny žádným zákonem, proto mohou data klientů obsahovat jen s jejich souhlasem podle zákona o ochraně osobních údajů. „V takovém případě je sdružení SOLUS povinno osobní údaje z dlužnického registru odstranit, neboť pro jejich zpracování nemá zákonný podklad,“ uvedla mluvčí.

Zákon prý není potřeba

Současně doplnila, že sdružení SOLUS sice tvrdí, že osobní údaje řadí do registru jen se souhlasem klienta, ale podle zjištění úřadu na to nelze použít ani žádnou zákonnou výjimku z povinnosti mít souhlas ke zpracování osobních údajů.

SOLUS upozornil, že evropská směrnice a zákon o ochraně osobních údajů umožňují zpracovávat osobní údaje za účelem uskutečnění oprávněného zájmu bez toho, aby k tomu byl potřeba nějaký zákon. Prevence úvěrových podvodů a předlužení spotřebitelů jím prý nesporně je.

Evropská směrnice o spotřebitelských úvěrech naopak po Česko požaduje, aby zajistila, že věřitelé budou prověřovat dlužníky v podobných databázích. Pokud by se dlužník mohl kdykoli nechat vymazat, je smysl tohoto požadavku zcela popřen. Česká národní banka navíc potvrdila, že existence registrů je potřebná, uvedl SOLUS.

Reklama

Výběr článků

Načítám