Hlavní obsah

V Německu se s tím nepářou, snížili cenu benzínu až o 8 korun. V Česku o 1,50

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v Česku, ale také v Německu tankují řidiči od středy benzin a naftu levněji. V zemi našeho západního souseda rovněž snížili daň z pohonných hmot, a to ještě výrazněji. Podle prvních cenových ukazatelů na čerpacích stanicích se průměrná cena litru benzinu snížila o 35 centů (8,6 Kč), u nafty přibližně o polovinu méně. Informovaly o tom agentura DPA a německá mutace serveru The Local.

Foto: Dittrich Hauke-Christian, ČTK

Pohonné hmoty v Německu z úterý na středu díky snížené dani výrazně zlevnily.

Článek

Spotřební daň z nafty a benzinu se od středy snížila do konce září také v Česku, ale jen o 1,50 koruny na litr. Ihned se to začalo projevovat v cenách na benzínkách.

Agentura DPA a německý autoklub ADAC společně podnikly ve středu ráno rozsáhlý terénní průzkum. Na 400 čerpacích stanicích v Mnichově, Berlíně a Hamburku kontrolovaly, jak se snížení daně promítlo do cen pohonných hmot.

Zjištění? Netýkalo se to zcela všech čerpacích stanic, ale naprostá většina z nich výrazně zlevnila, uvedla DPA.

Z průzkumu vyšlo, že litr benzinu stál ve středu ráno na zhruba 350 čerpacích stanicích méně než 1,90 eura (47 Kč). Přitom ještě v úterý se na většině benzinkách cena pohybovala mezi 2,10 a 2,30 eury za litr. Cenový rozdíl tak díky úlevě na dani činí zhruba 35 centů za litr, uvádí The Local, nicméně s dodatkem, že je ještě příliš brzy na to konstatovat, jak se změny cen vyvinou.

U nafty, která se v úterý prodávala pod dvě eura za litr jen výjimečně, je snížení nižší, a to zhruba o 17 centů.

Snížila se daň u paliv, některé čerpací stanice už mění ceny

Ekonomika

Stejně jako u nás také v Německu příliš nepočítali s tím, že by ceny pohonných hmot klesly okamžitě po zahájení platnosti vládního opatření. Analytici totiž předpokládali, že prodejci paliv budou mít ještě zásoby, které koupili za původní cenu. Okamžité zlevnění na většině čerpacích stanic je tak nejspíš dáno značnou pozorností veřejnosti, což vedlo ke konkurenčnímu tlaku.

Německá vláda snížila daň z pohonných hmot na nadcházející tři měsíce. Stalo se tak v rámci většího balíčku opatření, který má lidem pomoci s vysokými náklady na energie. Kromě snížené daně se například jedná také o zavedení celostátní měsíční jízdenky ve veřejné dopravě v hodnotě pouhých devíti eur (222 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám