Hlavní obsah

V dukovanské jaderné elektrárně skončila odstávka prvního bloku

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila ve čtvrtek krátce po půlnoci odstávka prvního bloku. Energetikům se podařilo plánovanou odstávku zkrátit o jeden den. Reaktor by měl dosáhnout plného výkonu v pátek večer. Další plánovaná odstávka, tentokrát čtvrtého bloku, začne 1. prosince a potrvá 35 dnů, uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany.

Článek

„Čtyřiadvacet minut po půlnoci přešel blok do výkonového provozu, kolem poledne byla přifázována první turbína. Druhou turbínu technici přifázovali ve čtvrtek v 19.38,“ sdělil Spilka. V pátek kolem 8.30 dosahuje reaktor přibližně 70 procent výkonu. Na plný výkon by se měl podle mluvčího dostat ve večerních hodinách.

Odstávka bloku číslo jedna začala 1. září. Její zkrácení umožnilo bezproblémové dokončení všech testů. Energetici v reaktoru vyměnili pětinu jaderného paliva za nové. Udělali také revize všech zařízení bloku a plánované investiční akce. V době odstávky pokračovaly práce na zvýšení odolnosti budov proti zemětřesení.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky, každý z nich se jednou ročně zastaví kvůli revizím a výměně části jaderného paliva. V první polovině tohoto roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne. Další necelých 33 dnů. „Poslední odstávka čtvrtého bloku začne 1. prosince. Potrvá 35 dní, čili přesáhne přes Silvestra,“ doplnil mluvčí.

Opatření proti zemětřesení

Letos začali stavbaři v dukovanské elektrárně pracovat na dlouhodobém projektu, který se týká zvýšení odolnosti budov důležitých pro provoz tohoto zařízení proti zemětřesení. Například takzvané blokové dozorny kotvami připevňují k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou.

Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v plánu další zvýšení výroby na 15,576 TWh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám