Hlavní obsah

V Dukovanech odstavili první blok, odstávka skončí v dubnu

V Jaderné elektrárně Dukovany přestal dodávat elektřinu první blok. Plánovaná odstávka by měla skončit v první polovině dubna. Energetici při ní v reaktoru prvního bloku vymění za čerstvou čtvrtinu paliva a budou provádět kontroly a údržbu zařízení. Výkon bloku začali operátoři snižovat v pátek v 06:30, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan elektřinu dodávají.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany.

Článek

Během odstávky bude do reaktoru prvního bloku zavezeno 90 čerstvých palivových kazet, kontroly a údržba se budou týkat stovek zařízení a komponent.

„Časově i technicky nejnáročnější práce budou energetici provádět na jedné z šesti cirkulačních smyček primárního okruhu, při kterých demontují a po detailní revizi opět zkompletují hlavní cirkulační čerpadlo,“ uvedl mluvčí elektrárny.

Kvůli výměně části paliva, kontrolám a servisu zařízení zastavuje elektrárna bloky pravidelně. U prvního bloku, který je v provozu od roku 1985, teď jde o 36. odstávku. Plánovaná odstávka druhého bloku Dukovan skončila minulý týden v úterý, na plný výkon se tento blok dostal o víkendu.

„První tři měsíce letošního roku jsou pro Dukovany klíčové a hodně náročné, potom se hlavní práce na odstávkách přesunou na jih Čech, kde čeká výměna paliva první temelínský blok,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize Jaderná energetika ČEZ.

Vítěz tendru na Dukovany by mohl postavit další tři jaderné bloky

Ekonomika

Při odstávkách se počty pracovníků v dukovanské elektrárně zvyšují až na dvojnásobek, do areálu jich vstupují až 3000. „Dál platí řada preventivních ochranných opatření, nicméně věřím, že nás nijak zásadně neomezí,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily vloni meziročně výrobu o tři procenta. Do přenosové soustavy dodaly v součtu 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny, Temelín loni vyrobil 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh. Od začátku tohoto roku dodala dukovanská elektrárna 1,8 TWh elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám