Hlavní obsah

V Česku vznikl první fond zaměřený na investice do virtuálních měn

Novinky, tov

Na investice do virtuálních měn jako je bitcoin, ethereum a další se zaměřuje nový fond, který vznikl v Česku. Cílí na bohaté investory, minimální investice je milión korun. Láká na výnosy přes 30 procent, ekonomové nicméně upozorňují že kvůli kolísání kurzů jde o investici s vyšším rizikem.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýry.

Článek

Kryptofond založila česká investiční skupina Comfort Finance Group. Investice do koše více virtuálních měn bude řídit tým expertů na kryptoměny. Jde o první takový fond v Česku a zřejmě i v regionu střední Evropy.

Fond je určen pro tzv. kvalifikované investory, to znamená že fyzická osoba nebo firma musí musí investovat minimálně jeden milión korun. Doporučený investiční horizont je minimálně jeden rok, optimálně tři roky. Díky vysoké hodnotě a dlouhodobě rostoucím kurzům virtuálních měn Kryptofond očekává výnosy od 30 procent výše.

„Z dlouhodobého hlediska je možné, že funkci lídra trhu, kterým je v současnosti bitcoin, převezme jiná měna. Tento fenomén, kdy si lídr nedokáže udržet svou pozici na vrcholu, není ve světě technologií ničím nevídaným. Kryptofond využijí zejména ti, kteří se tomuto riziku chtějí vyhnout a přenechají volbu kryptoměn odborníkům,“ řekl projektový manažer Kryptofondu Jan Záhumenský.

Rychlé změny hodnot

Ekonomové nicméně upozorňuji i na rizika virtuálních měn. Vedle výkyvů kurzu jde  jde i o zlodějské útoky hackerů na burzy kryptoměn, jako naposledy v Japonsku. Burza nicméně ujistila klienty, že je odškodní. [celá zpráva]

„Vývoj na trhu kryptoměn v posledních měsících ukázal, že jde o velmi rizikové aktivum, které může sice hodnotu rychle nabírat, ale obratem i ztrácet. Ve srovnání s jinými investicemi do akcií dluhopisů měn či nemovitostí jde pro kryptoměny jen velmi těžko odhadnout jejich reálnou či fundamentální hodnotu. Investování do kryptoměn tak musí být bráno s těmito riziky,“ řekl Novinkám ekonom ING Jakub Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám