Hlavní obsah

V Česku stoupla spotřeba plynu kvůli růstu ekonomiky a nižším teplotám

– Praha
Novinky, pit

Celková spotřeba zemního plynu v ČR za rok 2010 v porovnání s rokem 2009 vzrostla předběžně o 10 procent. Na zvýšené spotřebě plynu se projevil vzestup průmyslové výroby, který ovlivnila rostoucí německá ekonomika, i nižší atmosférické teploty v průběhu roku. Uvedla to Česká plynárenská unie (ČPU).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V Česku se loni spotřebovalo 8979,7 miliónu metrů krychlových zemního plynu, zatímco o rok dříve 8161,3 miliónu metrů krychlových.

„Český průmysl rostl v roce 2010 více než dvakrát rychleji než celá Evropa. Průmyslová výroba v ČR v říjnu vzrostla meziročně o téměř 7 procent, v srpnu nebo v listopadu 2010 dokonce meziročně o 13 procent a podle analytiků se očekává nárůst za celý rok nejméně 7,5 procenta, což kopíruje i naše odběry zemního plynu a jeho celoroční spotřebu,“ říká Oldřich Petržilka, prezident ČPU, s tím, že za prosinec 2010 stoupla meziročně spotřeba dokonce o 20 procent.

Na spotřebu měla vliv i nižší průměrná teplota, která v období od ledna do listopadu loňského roku činila 8,7 stupně Celsia, zatímco v roce 2009 bylo o stupeň tepleji.

Do budoucna se očekává další růst

Spotřeba zemního plynu v příštích deseti letech bude i nadále stoupat, zejména pokud se například podaří uvést do provozu připravované paroplynové elektrárny, jak připomněl Petržilka. Podle předpokladu ministerstva průmyslu a obchodu vzroste spotřeba do roku 2020 o 50 procent na víc než 12 miliard metrů krychlových.

Rovněž ve světě stoupá produkce zemního plynu, která v roce 1973 činila 1227 miliard metrů krychlových, v roce 2008 už dosahovala 3066 miliard metrů krychlových, tedy dvou a půl násobku.

Reklama

Výběr článků

Načítám