Hlavní obsah

V Česku loni začalo podnikat nejméně lidí za čtyři roky

Novinky, ČTK, bož

V roce 2020 začalo v Česku podnikat 60 459 fyzických osob. To je o 3343 méně než o rok dříve. Zároveň jde o nejnižší číslo za poslední čtyři roky. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF. Loňský rok silně poznamenala globální pandemie nemoci covid-19.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

Za meziroční pokles mohou podle analytičky CRIF Věry Kameníčkové pouze měsíce březen, duben a říjen. Právě v těchto měsících se nejvíce projevila vládní opatření proti šíření nákazy, k nimž patřilo i zavírání velké části provozů.

Počet přerušených živností byl nejvyšší za čtyři roky. Svoji živnost přerušilo více než 100 tisíc podnikatelů, o 8500 více než v roce 2019.

Důvěra v ekonomiku po dvouměsíčním poklesu vzrostla

Ekonomika

V tomto případě je jednodušší živnost opět zahájit a živnostenské oprávnění znovu využívat, než pokud živnostník činnost zcela ukončí. Počet ukončených živností byl o čtvrtinu nižší než v roce 2019.

Na konci roku 2020 bylo v Česku 1,05 milionu aktivních podnikatelů, nejvíce v Praze (174 tisíc) a nejméně v Karlovarském kraji (28 tisíc).

Reklama

Související články

Prahou se táhne Cesta naděje ze svíček

V rámci protestu proti koronavirovým opatřením protestují v Praze lidé za zachování provozu restaurací. Protest má neobvyklou podobu řetězu svíček, které jsou...

Uvolňovat se podle Blatného hned tak nebude

I v příštím týdnu bude v Česku podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) platit nejspíš pátý, nejpřísnější stupeň opatření v rámci protiepidemického...

Výběr článků

Načítám