Hlavní obsah

Uber ukradl obchodní tajemství konkurence ohledně samořízených aut, rozhodl soud

Novinky, tov

Provozovatel alternativní mobilní taxislužby Uber ukradl přes zaměstnance tisíce tajných souborů svého konkurenta Waymo, který patří mateřské firmě Googl Alphabet. Soud v USA nařídil Uberu soubory vrátit. Informace se týkají technologie samořízených vozů, které obě firmy vyvíjejí. Informoval o tom server BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

Waymo podle rozhodnutí soudu v San Francisku dostatečně prokázalo, že její bývalý zaměstnanec, špičkový inženýr Anthony Levandowski, přešel do Uberu s asi 14 tisíci soubory, které obsahovaly duševní vlastnictví firmy Waymo.

Že tyto dokumenty Levandowski vlastní, Uber podle soudce Williama Alsupa při jeho přijímání věděl nebo „měl vědět.“ Uber musí všechny soubory vrátit a má také zajistit, aby Levandowski nepracoval na projektu taxi bez řidiče, konkrétně na systému Lidar, což je soustava kamer a čidel sloužících k orientaci aut v kombinaci se satelitní navigací.

Mluvčí Waymo Johnny Luu rozhodnutí soudu uvítal. „Konkurenci by měly pohánět inovace v laboratořích a na silnících, nikoli nezákonné aktivity,“ řekl.

Pro Uber je ale podstatné, že soud nenařídil zrušení projektu samořízených aut, což podle BBC hrozilo.

Rozhodnutí soud zveřejnil v pondělí, kdy zároveň Waymo uzavřelo smlouvu s hlavním americkým konkurentem Uberu firmou Lyft, týkající se právě testování technologie taxislužby bez řidičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám