Hlavní obsah

U více než třetiny prodejců nebyl burčák, jak má, zjistila kontrola

Novinky, pit
Brno

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalily nepravosti u prodejců burčáku, jako třeba ředění vodou, přidávání cukru či nepovolené označování nápoje ze zahraničních hroznů jako burčák. Uvedla to Romana Kadaňková ze SZPI s tím, že z šestadvaceti vzorků jich neprošlo deset.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

Podle Kadaňkové například jeden prodejce v Brně na frekventované ulici nabízel burčák se 74procentním přídavkem vody, v němž byl navíc o více než sedm procent překročen povolený limit na přidaný cukr.

Při odhalování falešného burčáku potravinářská inspekce využívá vlastní laboratorní zařízení, které pracuje na principu takzvaných izotopových analýz. Kontroloři tak dokážou získat informace o tom, jestli hrozny na výrobu burčáku nebo částečně zkvašeného moštu pocházejí z Česka nebo ze zahraničí.

"S prodejci nevyhovujících burčáků bude zahájeno správní řízení kvůli klamání spotřebitele. Kontroly prodeje burčáku budou pokračovat do konce listopadu, kdy by měl být podle platných právních předpisů prodej burčáku ukončen," sdělila Kadaňková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám