Hlavní obsah

U pobřeží pásma Gazy objevili rybáři naleziště zemního plynu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko pobřeží palestinského pásma Gazy bylo objeveno nové naleziště zemního plynu. Jako první na něj přišli místní rybáři, informovala agentura DPA.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Policisté Hamásu v Gaze

Článek

Rybáři si všimli vycházejících bublin na mořské hladině zhruba 300 metrů od pobřeží u města Gaza, sdělil Sálim Saláma z ekonomického výboru tamní vlády, kterou vede hnutí Hamas.

„Jakmile došlo k objevu, na místo dorazili inženýři a další odborníci, kteří zjistili, že se jedná skutečně o naleziště zemního plynu,“ informoval Saláma.

Vláda v Gaze začala jednat o tom, že by zapojila do těžby zahraniční společnosti, které mají s těžbou zkušenosti a navíc vlastní i potřebnou technologii.

„Je to naše právo využívat naše přírodní zdroje bez jakéhokoli cizího vměšování,“ nechal se slyšet Saláma. „Stojíme tváří v tvář překážkám při těžbě plynu, protože pásmo Gazy se nachází pod přísnou izraelskou blokádou,“ dodal.

Jedná se o druhý nález ložiska zemního plynu u pobřeží Gazy za dvě desetiletí. Ten první byl učiněn v polovině 90. let minulého století. Pásmo Gazy se potýká s výrazným nedostatkem energie, paliv nebo plynu pro domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám