Hlavní obsah

Tržby obchodníků rostly nejrychleji od října 2008, i díky benzínkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby obchodníků se v únoru zvýšily meziročně o 6,3 procenta. Jde o nejrychlejší tempo růstu od října 2008, uvedl v pátek Český statistický úřad. Lidé utráceli více zejména za pohonné hmoty. Nejvíce vzrostly tržby internetovým prodejcům, naopak menší zájem zákazníků zaznamenali prodejci oblečení a bot.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Nejvyšší meziroční růsty tržeb zaznamenali prodejci zboží přes internet či zásilkové služby – o 25,2 procenta – a prodejci počítačů – o 21,7 procenta. Dařilo se však i obchodům s potravinami s růstem o 3,2 procenta. Naopak pokles prodejů o 1,6 procenta zaznamenali v únoru prodejci oděvů a obuvi.

Prodej pohonných hmot v únoru stoupl o 10,3 procenta.

„Spotřebitelská důvěra v blízkosti osmiletého maxima, kontinuální zlepšování situace na pracovním trhu včetně růstu reálných mezd, to vše jsou faktory, které by měly podporovat růst maloobchodu i v nadcházejících měsících,” říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Proti lednu únorové tržby klesly o desetinu procenta. V lednu si obchodníci polepšili proti loňsku o revidovaných 5,8 procenta, což bylo stejné meziroční tempo růstu jako v prosinci, kdy vrcholí vánoční nákupy.

Dynamiku vývoje tržeb letos ovlivňuje změna metodiky ČSÚ, který od ledna do hlavního ukazatele nezahrnuje údaje za prodej aut. Ty celková čísla většinou zvyšovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám