Hlavní obsah

Třináct Airbusů Qatar Airways nesmí létat kvůli nedostatkům na trupu letadel

Katarský regulátor zakázal státnímu leteckému dopravci Qatar Airways používat 13 letadel Airbus A350, protože povrch trupu strojů pod vrchním nátěrem se poškozuje rychleji, než se očekávalo.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Airbus A350 katarských aerolinek

Článek

Katarské aerolinky, největší zákazník výrobce letadel Airbus, již několik měsíců odmítají převzít další vyrobená letadla, dokud se nevyřeší problémy s degradací uhlíkových kompozitních materiálů. O zákazu letů informovaly agentury AP a Reuters na základě dnešního prohlášení Qatar Airways.

Stroj A350 je prvním airbusem, jehož trup a křídla jsou vyrobená více než z poloviny z uhlíkových kompozitů, tedy vláken spojených polymery. Materiál je navržen tak, aby bylo letadlo lehčí a mělo díky tomu menší spotřebu paliva a jeho provoz byl levnější.

Po 17 letech sporů se EU a USA dohodly. Už nejsou ve při o Boeing a Airbus

Ekonomika

„Společnost Qatar Airways očekává, že společnost Airbus stanoví hlavní příčinu a trvale napraví zmiňované nedostatky k plné spokojenosti společnosti Qatar Airways a našeho regulátora. Než se tak stane, nepřevezmeme dodávku jakýchkoli dalších letadel A350," uvedlo vedení aerolinek v prohlášení.

Mluvčí společnosti Airbus agentuře Reuters potvrdil, že s aerolinkami jednají, ale že nemůže sdělit podrobnosti.

Než se problém s letouny A350 vyřeší, přepravce povolal zpět do provozu stroje A330, aby pokryl potřebnou kapacitu přepravy. Qatar Airways si od Airbusu objednaly 76 strojů typu A350, dosud jich převzaly 53.

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám