Hlavní obsah

Třetině zaměstnanců v koronavirové krizi klesl příjem

Novinky, Bohumír Žídek

Celkem 34 procent zaměstnanců zaznamenalo v době epidemie nemoci covid-19 snížení příjmů. Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Sociologové se respondentů v červenci ptali, jaké změny na pracovišti zaznamenali v době epidemie.

Epidemie se u někoho projevila i pozitivně. Celkem 21 procent respondentů totiž udává, že v této krizové situaci získali nové technologické dovednosti.

Snížení příjmů byla druhá nejčastější změna. Nejvíce trápí lidi se středoškolským vzděláním bez maturity a vyučené.

Nejčastější novinkou bylo nošení ochranných pomůcek na pracovišti. To se týká celkem 49 procent respondentů. Častěji se o této změn zmiňovali zdravotníci, veterináři a lidé z oblasti sociální péče.

Snížení úvazků se týkalo 16 procent respondentů a snížení počtu odpracovaných hodin 29 procent.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

Celkem 31 procentům respondentů zaměstnavatel omezil setkávání s kolegy na pracovišti. Na střídavý home office přešlo 22 procent dotazovaných. Na trvalý home office 12 procent.

Tři procenta lidí přišla o zaměstnání nebo musela ukončit podnikání. Pokles příjmů i ztráta zaměstnání nebo ukončení podnikatelské činnosti se častěji než ostatních týkala lidí z oblasti ubytování a stravování.

Podle aktuální prognózy Mezinárodního měnového fondu se letos česká ekonomika propadne o 6,5 procenta. Následující rok ji čeká růst jen o 5,1 procenta.

Českou ekonomiku pandemie a vládní opatření postihly především v dubnu a květnu. Při pozdějším rozvolňování se situace o něco zlepšila. Například sektor cestovního ruchu se ani v létě zcela nevzpamatoval a na podzim na něj dopadlo další zhoršení epidemiologické situace.

V reakci na další šíření viru vláda v posledních dnech překotně přijímá další a další opatření. Ta nejnovější dopadla například na gastronomii, kulturu nebo sektor volnočasových služeb – zavřely restaurace, hospody, kavárny, kryté bazény, posilovny, kina nebo zoologické zahrady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám