Hlavní obsah

Tlustý zpochybnil údaje o HDP a nezávislost statistiky

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý v neděli zpochybnil práci Českého statistického úřadu (ČSÚ), jeho nezávislost i dosažená čísla o růstu ekonomiky. Ta podle ČSÚ v loňském roce vzrostla o rekordních šest procent.

Článek

V nedělní televizní debatě na TV Prima Tlustý řekl: "Je něco shnilého v království českém pod vládou sociální demokracie. Údaj o šestiprocentním růstu se objevil po tzv. revizi Českým statistickým úřadem."

Podle Tlustého by bylo zajímavé zeptat se, proč byla revize provedena zrovna teď a zda nebude následovat zpřesnění někdy po volbách. "Mně zrovna teď revize údajů zní podezřele a soc. dem. se nedá věřit téměř nic, tak proč zrovna věřit tomuhle. Budu předstírat, že 6 procent je správných," uvedl.

ČSÚ: Revize při nových informacích

Tlustého slova zpochybnil jeho partner v debatě místopředseda vlády Jiří Havel.

"Dovoluji si vám říci, že česká statistika je z evropských zemí jedna z nejpřísnějších," řekl Havel. Zdůraznil, že ČSÚ je nestranný orgán, který v řadě případů má náročnější a přesnější kritéria než řada jiných statistických úřadů. "Kdybychom použili statistických metod, které používá většina zemí, tak by byl růst ještě větší. V posledních dvou letech provedl ČSÚ několik revizí a vždy směrem nahoru," uvedl Havel.

Podle analytiků jsou ale revize normálním jevem a dochází k nim ve všech vyspělých statistikách. Český statistický úřad je nezávislou institucí, nepracuje na žádnou politickou objednávku a zúčastní se výhradně odborných diskusí. Revize jsou standardní metodou práce statistiků na celém světě. Vynucují si je nové informace, které nebyly při tvorbě původních odhadů k dispozici. Nejinak tomu bylo i při výpočtu HDP za loňský rok, řekl v reakci na slova poslance Tlustého Roman Prorok, mluvčí předsedy ČSÚ.

Příznivé výsledky ekonomiky jsou podle politologů mocný předvolební trumf, a proto je reakce největšího oponenta současné vlády logická.

Ke spekulacím mohlo vést, že ČSÚ ve čtvrtek výrazně přehodnotil odhadovaná data o růstu HDP za minulý rok. Růst HDP se zvýšil za první čtvrtletí z 5 na 5,3 procenta, za druhé z 5,2 na 5,8 procenta a za třetí čtvrtletí z 4,9 procenta na 5,8 procenta. V posledním čtvrtletí dosáhl růst HDP rekordních 6,9 procenta. [celá zpráva].

Podle vrchního ředitele sekce národních účtů ČSÚ Jana Hellera bylo ale výrazné zvýšení způsobeno řadou nových údajů, které úřad dostal až koncem roku - jednalo se mimo jiné o údaje o platební bilanci (informace z ČNB ji zvýšila o pět miliard) a o DPH (rovněž zvýšení o pět miliard). Nové údaje statistici do bilance zahrnout musejí.

Předvolební kampaní se ČSÚ nezabývá, říkají statistici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám