Hlavní obsah

Tlustý vymýšlí univerzální sociální dávku

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Po nápadu občanských demokratů zavést v Česku rovnou patnáctiprocentní daň a také rovný důchod ve výši dvaceti procent průměrné mzdy přichází nyní stínový ministr financí Vlastimil Tlustý s novou myšlenkou. Chce pro občany zavést jednu univerzální sociální dávku. Tlustý to v pátek řekl Právu.

Článek

Tato dávka by měla nahradit více než polovinu z dnes existujících sociálních dávek, ale "určitě ne všechny," zdůraznil Tlustý. Které současné dávky by měly zaniknout, zda přídavek na dítě, rodičovský příspěvek pro matky a otce pečující o malé děti, sociální příplatek pro chudé rodiny, či jiné, však odmítl sdělit. "Celý výčet dávek, které to nahrazuje, není v tuto chvíli ukončen. Jenom je naprosto jasné, že to nenahrazuje příspěvky pro zdravotně postižené," řekl pouze.

Neuvedl ani, v jaké výši by nová univerzální dávka měla být vyplácena. "Já nechci, aby se mluvilo o číslech. Chci, aby se mluvilo o principu," řekl. Na dotaz Práva, zda je pravda, že uvažuje o měsíční částce v rozmezí 4500 až 5000 korun, jak uvedly Hospodářské noviny, reagoval až podrážděně: "To jsou hausnumera vycucaná z prstu. Ani jedno toto číslo není pravdivé."

Konkrétní zpráva až na kongresu ODS

Dodal, že dříve, než se svým návrhem seznámí kongres ODS, což bude 26. listopadu, nebude o konkrétních číslech návrhu veřejně hovořit.

Tlustý věří, že zavedením univerzální dávky se mu podaří odstranit takzvanou past chudoby. "Jde o to, aby byl odstraněn jakýsi zlomový příjem, při kterém se nevyplácí pracovat a při kterém je lepší se položit do sítě sociálních dávek," uvedl.

Dávka bude stanovena zvlášť pro dospělé a zvlášť pro děti. Základní výše bude určena dospělým a dětem připadne určité procento z ní. Jak vysoké bude toto procento, jsme se od Tlustého rovněž nedozvěděli. Jednotlivé dávky členů rodiny se poté sečtou a vyjde univerzální sociální dávka rodiny.

"V plné výši ji dostanete, když nebudete mít žádný výdělek. Jakmile si vyděláte, pak se dávka podle výše skutečného příjmu sníží. Podstatou je, že dávka klesá plynule s růstem příjmů a někdy, při určitém příjmu živitele té rodiny, se vynuluje," popsal princip dávky Tlustý.

"Konstrukce vlastně říká, že když si k univerzální sociální dávce vyděláte jakoukoliv částku od nuly do daleka, tak vždycky z ní ještě kousek dostanete. Spolu s vaším vlastním příjmem pak máte víc, než když si nevyděláte. To je základní filozofie. Zásadní je, že se najednou každému vyplatí pracovat," je přesvědčen Tlustý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám