Hlavní obsah

Tesco zaplatí pokutu čtyři miliardy za účetní podvod

Největší britská maloobchodní společnost Tesco zaplatí pokutu 129 miliónů liber (4,03 miliardy korun) za účetní podvod. V minulosti nadhodnotila své zisky o 326 miliónů liber (10,2 miliardy korun). Firma se na zaplacení dohodla s britským Úřadem pro vyšetřování závažných podvodů (SFO) po několikaměsíčním jednání.

Foto: Phil Noble, Reuters

Logo supermarketu Tesco ve městě Altrincham na severu Anglie

Článek

Společnost Tesco na podzim roku 2014 přiznala, že nadhodnotila své zisky o více než 260 miliónů liber. Později byl navíc tento údaj zpřesněn směrem vzhůru, a to na 326 miliónů liber.

„Upřímně litujeme toho, co se stalo v roce 2014, a uděláme všechno pro to, abychom obnovili důvěru v náš byznys a značku,” řekl šéf Teska Dawe Lewis.

Loni v září SFO v souvislosti s účetním skandálem obvinil tři bývalé vedoucí pracovníky Teska, které příští rok čeká soudní proces. Obvinění zahrnují falšování účetnictví a podvod.

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Na českém trhu působí od roku 1996, v zemi provozuje přes 200 obchodů a zaměstnává asi 13 500 lidí. V loňském roce se firma v Česku vymanila z vysokých ztrát a vykázala rekordní zisk 3,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám