Hlavní obsah

Teplo pro domácnosti zdraží až o 100 korun měsíčně

• Aktualizováno

Pražská domácnost zaplatí příští rok za teplo měsíčně v průměru o 20 až 100 Kč více. Sdělila to Pražská teplárenská s tím, že zdražením reaguje na stoupající ceny paliv. Zvýšení ceny již zahrnuje růst sazby DPH o jedno procento. Ceny tepla porostou i v jiných krajích.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Průměrné navýšení ceny tepla je 1,1 procenta, což zvedne průměrnou cenu tepla v Praze na 432 korun za gigajoule. Pražská teplárenská rovněž oznámila, že bude reagovat na případný pokles cen paliv během roku.

Pražská teplárenská zásobuje teplem ze 49 zdrojů přibližně 260 000 domácností a řadu podniků a institucí po celé Praze. Délka jejích sítí je zhruba 660 kilometrů.

Teplo zdraží i v jiných městech

Ceny tepla v ČR od Nového roku většinou stoupnou. Například v Jablonci nad Nisou v průměru o 3,5 procenta, v Hradci Králové téměř o 11 procent. Třeba Českolipská teplárenská však sníží průměrnou cenu tepla o 3,8 procenta i navzdory zvýšení sazby DPH. Podle odhadů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se v příštím roce zvýší průměrná cena tepla z uhlí výrazněji než tepla z plynu.

Anketa

Uvažujete o tom, že při stoupajících cenách za teplo budete topit méně?
Ano, raději se více obleču
50 %
Ne, i když zaplatím více
50 %
Celkem hlasovalo 10466 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám